Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια μολύνσεις να επιβεβαιώνονται την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με το Associated Press, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης με τους Ευρωπαίους Υπουργούς υγείας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε τόνισε πως οι νοσηλείες αυξήθηκαν σε «επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί την άνοιξη», με τους θανάτους να αυξάνονται κατά 30% σε ολόκληρη την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα και «την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πανδημίας για ακόμα μια φορά». Ωστόσο, ο Κλούγκε τόνισε πως τα περιοριστικά μέτρα και τα εθνικά λοκντάουν «δεν πρέπει να αφορούν ό,τι αφορούσαν το Μάρτιο ή τον Απρίλιο», καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη οι έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις των πληττόμενων χωρών.

Σε δεύτερο λόκνταουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες

  • Η Γερμανία ανέφερε νέο αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα το Σάββατο με 19.059 νέες μολύνσεις κορονοϊού σε 24 ώρες, ενώ αναμένεται τεθεί σε μερικό λόκντάουν από τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να περιορισμού των κρουσμάτων. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών θα παραμείνουν κλειστά, όπως και οι αθλητικές εγκαταστάσεις για ερασιτέχνες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ σε δύο εβδομάδες η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου και τα μέτρα, εφόσον χρειάζεται, θα προσαρμοστούν κατάλληλα.

 

  • Το Βέλγιο αναμένεται να στείλει νοσούντες από κορονοϊό σε γερμανικά και φλαμανδικά νοσοκομεία, καθώς οι εισαγωγές στα βέλγικα νοσοκομεία αυξάνονται ραγδαία, ενώ η χώρα θα τεθεί σε δεύτερο εθνικό λοκντάουν διάρκειας έξι εβδομάδων από την Κυριακή το βράδυ με τα μέτρα περιορισμού να ισχύουν έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα σχολεία να παραμένουν σε διακοπές έως τις 15 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο κομμωτηρίων και εστιατορίων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας για υπαίθριες συγκεντρώσεις έως και τεσσάρων ατόμων, την απαγόρευση συνάθροισης σε εσωτερικούς χώρους.

 

  • Η Γαλλία τέθηκε σε δεύτερο εθνικό λοκντάουν την Παρασκευή, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει «τουλάχιστον» έως την 1η Δεκεμβρίου. Τα μέτρα, ωστόσο, φαίνεται να είναι πιο χαλαρά σε σχέση με το πρώτο λοκντάουν της χώρας την άνοιξη, με τα σχολεία και τους χώρους εργασίας να παραμένουν ανοιχτά. Οι Γάλλοι πολίτες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επιτρέπεται μόνο «να εργάζονται, να πηγαίνουν σε ιατρικά ραντεβού, να παρέχουν φροντίδα σε συγγενείς, να ψωνίζουν τα απαραίτητα αγαθά και να παίρνουν λίγο αέρα», αφού «ο ιός κυκλοφορεί με ταχύτητα που ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι δεν είχαν προβλέψει».

 

  • Η Αγγλία θα εισέλθει σε δεύτερο εθνικό λοκντάουν μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου με τις παμπ, τα εστιατόρια, τα κομμωτηρια και τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά. Ωστόσο, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι παιδικές χαρές θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι πολίτες θα μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως για μετακινήσεις που αφορούν τη εκπαίδευση, την εργασία, την αγορά τροφίμων ή άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, την υγεία και τη σωματική άσκηση. Σημειώνεται πως στην Αγγλία το Σάββατο καταγράφηκαν 21.915 νέες μολύνσεις κορονοϊού, με το «φράγμα» του 1 εκατ. να σπάει φτάνοντας συνολικά τα 1.011.660 κρούσματα.

 

  • Η Αυστρία αναμένεται να τεθεί σε μερικό λοκντάουν από την Τρίτη με εστιατόρια, μπαρ και χώρους αναψυχής να παραμένουν κλειστά και τους πολίτες να παραμένουν σπίτι από τις 20:00 έως τις 18:00, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σωματικής άσκησης. Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Ζεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε πως τα μέτρα θα διαρκέσουν όλο το Νοέμβριο, όμως θα είναι πιο επιεική από εκείνα του πρώτου λοκντάνουν, αφού σχολεία και καταστήματα λιανικής να παραμένουν ανοιχτά.

 

  • Η Πορτογαλία ανακοίνωσε περιορισμούς λοκντάουν για το 70% του πληθυσμού της, που αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη. Τουλάχιστον 121 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα θα τεθούν σε λοκντάουν συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων, όπως η πρωτεύουσα της χώρας και το Πόρτο, που έχουν καταγράψει εντός δύο εβδομάδων πάνω από 240 νέες μολύνσεις ανά 100.000 άτομα. Ωστόσο, τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ απαγορεύονται οι υπαίθριες οι εκδηλώσεις.

 

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα καταγράφηκε το Σάββατο νέο αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2056 νέα κρούσματα και 135 διασωληνωμένους, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη ανακοινώσει τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας διάρκειας ενός μήνα, με το ολοκληρωτικό κλείσιμο της εστίασης και του Πολιτισμού, στις περιοχές αυξημένου κινδύνου συμπεριλαμβανομένων της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας.

«Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης τον Νοέμβριο» με μόνους στόχους την Eστίαση και τον Πολιτισμό