Για απολύσεις 45 τεχνικών από τη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόραση Αττικής έχοντας προχωρήσει την Τρίτη 11/8 σε 4ωρη στάση εργασίας από τους τεχνικούς του Alpha «ενάντια στις καθημερινές πλέον απολύσεις».

«Η σημερινή πετυχημένη μας κινητοποίηση δείχνει τη δύναμη που έχουμε οι εργαζόμενοι όταν όλοι μαζί επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα και της πάλης για τη διατήρηση των ήδη πετσοκομμένων δικαιωμάτων μας. Δείχνει επίσης το μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας απέναντι στη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία με τις ευλογίες της κυβέρνησης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η σημερινή πετυχημένη μας κινητοποίηση δείχνει τη δύναμη που έχουμε οι εργαζόμενοι όταν όλοι μαζί επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα και της πάλης για τη διατήρηση των ήδη πετσοκομμένων δικαιωμάτων μας. Δείχνει επίσης το μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας απέναντι στη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Η διοίκηση του ALPHA πήρε σήμερα την πρώτη απάντηση από τους τεχνικούς του σταθμού στην καθιερωμένη πλέον τακτική της στο να απολύει και κάποιον εργαζόμενο ανά μέρα. Πήρε μια απάντηση για τις 45 πλέον απολύσεις του καναλιού. Μια απάντηση για το συνεχιζόμενο καθεστώς τρομοκρατίας που ζούνε οι συνάδελφοι οι οποίοι δε ξέρουν αν θα προλάβουν να τελειώσουν τις βάρδιές τους. Και η απάντηση αυτή θα εξακολουθεί να δίνεται όσο εργοδοσία και κυβέρνηση συνεχίζουν να αποψιλώνουν τους τεχνικούς των Τ/Σ είτε μεταφέροντας τους σε εταιρείες παραγωγής είτε απολύοντάς τους.

Συνάδελφοι συνεχίζουμε. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Σήμερα κερδίσαμε μία μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Έναν αδυσώπητο πόλεμο που η εργοδοσία ξεκίνησε για πολλοστή φορά εν μέσω θέρους και αδειών. Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουν στην ίδια τακτική και στους ίδιους ρυθμούς.

Ετοιμαζόμαστε και παλεύουμε με κάθε μέσο για τα δίκαια αιτήματά μας για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας να τερματιστούν άμεσα οι απολύσεις. Να μη γίνει καμία μείωση μισθών.

Η επίθεση των εργοδοτών των Τ/Σ και της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας είναι κοινή. Κοινή και αποφασιστική πρέπει να είναι και η απάντησή μας με αγώνα, με κάθε μέσο που διαθέτουμε για να κερδίσουμε τις δουλειές μας, την αξιοπρέπεια τη δική μας και των οικογενειών μας.

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οι απολύσεις στο OPEN TV

Σημειώνεται ότι στις 23/7 το ΠΑΜΕ κατήγγειλε μαζικές απολύσεις από το OPEN TV 21 τεχνικών των εξωτερικών συνεργείων του σταθμού, ενώ στην καταγγελία σημείωνε πως αδιευκρίνιστος αριθμός δημοσιογράφων βρίσκεται σε φάση «αποχώρησης» είτε με απόλυση, είτε με «εθελούσια παραίτηση».

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, στην επόμενη φάση οι εναπομείναντες δημοσιογράφοι είναι πιθανό να αναλάβουν και καθήκοντα εικονολήπτη εξωτερικών συνεργείων, που χαιρετίζει την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων τεχνικών να συνεχίσουν κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν οι απολύσεις.

«Έχοντας πρόσφατα αντίστοιχες εξελίξεις στον ALPHA TV- μόλις προχτές- και παλιότερα σε STAR και ΑΝΤ1, φαίνεται καθαρά το οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο συνολικής αναδιάταξης του κεφαλαίου στα ΜΜΕ που προϋποθέτει μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, μειωμένους μισθούς, ατομικές συμβάσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας, δηλαδή ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους» τονίζει το Μέτωπο.

Και προσθέτει πως «τέτοιες αντεργατικές εξελίξεις στηρίζονται στις νομικές “διευκολύνσεις” των μνημονιακών νόμων και των ΠΝΠ, που χρόνια τώρα προσφέρουν στους καναλάρχες, διαδοχικά οι κυβερνήσεις Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ (με κορύφωση για τον κλάδο τον αλήστου μνήμης νόμο Παππά) και τώρα ξανά της Ν.Δ.».

«Τώρα είναι η στιγμή για τις πλειοψηφίες των Ενώσεων να αλλάξουν ρότα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε μαγαζί, σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Η αυταπάτη των κοινωνικών διαλόγων και των συμβιβασμών έχει λάβει τέλος προ πολλού. Ο ελπιδοφόρος μονόδρομος για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ περνάει από την οργάνωση της πάλης από τα κάτω σε κάθε τόπο δουλιάς, την ενότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους κλάδους των εργαζομένων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών, αφού όλοι χάνουν και θα συνεχίσουν να χάνουν θέσεις εργασίας και δικαιώματα, σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και στον Τύπο, σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ» αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Στις 22/7 με ανακοίνωση τους οι δημοσιογράφοι του OPEN προχώρησαν σε ανακοίνωση συμπαράστασης στους 21 απολυμένους συναδέλφους εικονολήπτες και ηχολήπτες. «Ενόψει των κινητοποιήσεων των συναδέλφων – τεχνικών για την αιφνίδια κατάργηση του τμήματος ENG καλούμε την ιδιοκτησία του Σταθμού να επανεξετάσει την στάση της και να αποδείξει όπως έχει κάνει στο παρελθόν ότι διαθέτει το θάρρος να προβεί σε κινήσεις ικανές να επαναφέρουν την εργασιακή ειρήνη» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ενώπιον της Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. προσέφυγε η Ε.Τ.Ε.Ρ.

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας από τη μεριά της καταγγέλλει ότι «οι εργοδότες της ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Ι.Ι.Ρ.Α) άσκησαν έφεση κατά της Διαιτητικής Απόφασης της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. 6/2020 η οποία και ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των Τεχνικών (ηχοληπτών και ηλεκτρονικών) της Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας στην Χώρα».

Επιπλέον στην ανακοίνωση τους αναφέρεται ότι «κατά την διάρκεια της νέας αυτής διαδικασίας η εν λόγω Διαιτητική Απόφαση παραμένει “παγωμένη”, άλλο ένα επίτευγμα του Βρούτση από την πρώτη θητεία του στο Υπουργείο Εργασίας το 2014».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΤΕΡ:

Την Παρασκευή 7/8/2020 οι εργοδότες της Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. άσκησαν έφεση κατά της Διαιτητικής Απόφασης της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. 6/2020 η οποία και ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των Τεχνικών (ηχοληπτών και ηλεκτρονικών) της Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας στην Χώρα. Κατά την διάρκεια της νέας αυτής διαδικασίας η εν λόγω Διαιτητική Απόφαση παραμένει «παγωμένη», άλλο ένα επίτευγμα του Βρούτση από την πρώτη θητεία του στο Υπουργείο Εργασίας το 2014. Η Δ.Α. 6/2020 εκδόθηκε στις 27/7/2020 και κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας στις 29/7/2020.

Ας δούμε όμως λίγο τι σημαίνει η έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης. Αρχικά πρόκειται για ηχηρό χαστούκι στα παχουλά μάγουλα των εργοδοτών μας. Ο δικηγόρος των εργοδοτών προσήλθε στην διαδικασία της Διαιτησίας με έπαρση, δικαίωμα που του έχει δώσει η αντεργατική στάση της κυβέρνησης. Εν ολίγοις, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. εξέφρασε την άποψη-θέση των εργοδοτών- ότι λόγω των αλλαγών του Βρούτση στον Νόμο δεν είχε η εργατική πλευρά το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στην Διαιτησία. Η Ε.Τ.Ε.Ρ., με την πολύτιμη αρωγή του Νομικού της Συμβούλου Δημήτρη Καραμήτσα, έθεσε το ζήτημα τόσο πρακτικά, αποδεικνύοντας πως πληροί τα ζητούμενα από τον Νόμο για την προσφυγή στην Διαιτησία, όσο και στην νομική του διάσταση εγείροντας ζήτημα Συνταγματικότητας του ίδιου του Νόμου.

Η Τριμελής Επιτροπή εξέδωσε, όπως είπαμε, Διαιτητική Απόφαση που σημαίνει ότι, κατά πλειοψηφία, συμφώνησε με την άποψη της εργατικής πλευράς. Μία πράγματι σωστή και θαρραλέα απόφαση για την οποία και ευχαριστούμε όλα τα Μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής Διαιτησίας.

Μετά τη έκδοση της Διαιτητικής η Ε.Τ.Ε.Ρ. αποφάσισε να προτείνει στην εργοδοτική πλευρά ένα τρόπο κοινής αποδοχής της εν λόγω Απόφασης και της ανάλογης εφαρμογής της στα μέλη των Ενώσεων. Σε αυτή τη διαδικασία καταλάβαμε πως δεν υπάρχει αντίστοιχη διάθεση από τους εργοδότες. Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ετοιμάσει Έφεση, έτσι ώστε σε περίπτωση που οι εργοδότες προχωρήσουν σε αυτή να πράτταμε και εμείς το ίδιο. Αυτό τελικά και συνέβη.

Η Ε.Τ.Ε.Ρ. για πρώτη φορά εφεσιβάλλει Διαιτητική Απόφαση η οποία και θα συζητηθεί, μαζί με αυτήν της Ε.Ι.Ι.Ρ.Α., το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ορίζεται από τον Νόμο. Η Έφεση μας είναι απόλυτα εμπεριστατωμένη και βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, που έχουμε εντοπίσει και συλλέξει στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις. Συγχρόνως ζητάμε, με πλήρη και σαφή αιτιολόγηση, καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τον Κλάδο μας.

Να είναι σίγουροι, όσοι υποβαθμίζουν την εργασία και τον ρόλο του Τεχνικού και του Ηχολήπτη Ραδιοφωνίας για τα προσωπικά τους συμφέροντα, πως θα έχουν πάντα απέναντί τους την Ένωσή μας.