Μέσα και έξω από την αίθουσα σήμερα το πρωί ο λαός ζητούσε μαζικά την καταδίκη των ναζί και το δικαστήριο αποφάσισε- με την ιστορία να γράφει όχι μόνο ότι δεν είναι αθώοι, αλλά ότι είναι εγκληματίες. Δύο από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής που στάθηκαν στο πλευρό των θυμάτων της ναζιστικής βίας, Θ. Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης την σχολιάζουν.

«Η απόφαση σήμερα μας επιφύλαξε μια δικαίωση του αγώνα μας. Στο δίλημμα ατιμωρησία ή δικαιοσύνη ευτυχώς απάντησε απονέμοντας δικαιοσύνη και απορρίπτοντας την εισαγγελική πρόταση» λέει ο Κ. Παπαδάκης προσθέτοντας ότι «η σημερινή απόφαση στο κύριο ζήτημα της δίκης που ήταν αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί ή όχι εγκληματική οργάνωση απάντησε με ένα κεφαλαίο «ναι» και κήρυξε ενόχους επτά κατηγορουμένους. Μεταξύ αυτών, οι δήθεν αποχωρήσαντες και διαφωνήσαντες»

«Ακολουθεί η συζήτηση για τα ελαφρυντικά, τις ποινές και αργότερα την αναστολή. Δεν ξέρουμε ακόμα με ποιους ρυθμούς. Η πολιτική αγωγή είναι γνωστό ότι δεν έχει δικαίωμα λόγου σε αυτά. Ο λαός έχει δικαίωμα λόγου και είναι έξω και δε θα ανεχθεί να πέσει στα μαλακά κανένας, δε θα ανεχθεί ψευτοελαφρυντικά, διότι κανένας δεν δικαιούται κανένα ελαφρυντικό με τη στάση που έχει. Επίσης, δεν δικαιούνται αναστολή με τέτοιας επικινδυνότητας πράξεις που τους έχουν αποδοθεί για την καταδίκη» προσθέτει.

«Το πρώτο βήμα έγινε, νομίζω ότι πολύχρονος αγώνας μέσα και έξω από τα δικαστήρια και δείχνει ότι όταν ο λαός κινητοποιείται και δρα καθημερινά, μέσα και έξω από τα δικαστήρια μπορεί αν επιβάλλει στη δικαστική εξουσία να αποδώσει δικαιοσύνη και όχι να προσθέσει έναν κρίκο στην αλυσίδα της ατιμωρησίας. Είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε σε αυτό» καταλήγει.

«Σήμερα κέρδισε ο κόσμος της αλληλεγγύης, κέρδισε ο κόσμος της ανθρωπιάς»

«Το δικαστήριο δίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, έκρινε το σύνολο του πολιτικού της συμβουλίου ως διευθύνουσα ομάδα εγκληματικής οργάνωσης» λέει από πλευράς του ο Θ. Καμπαγιάννης έξω από το Εφετείο.

«Αυτό το οποίο το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες στις προκηρύξεις του ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών επισφραγίστηκε σήμερα από το δικαστήριο» συμπληρώνει.

«Ελπίζουμε στη φάση των ποινών να μην επιτρέψει το δικαστήριο παρερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορούμε να πούμε είναι το εξής μιλάμε για μία πρώτη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κέρδισε ο κόσμος της αλληλεγγύης, κέρδισε ο κόσμος της ανθρωπιάς, κέρδισαν οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο. Μπορούμε να πούμε ότι αποδείξαμε ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την κοινωνία οι μέλισσες μπορεί να νικάνε τους λύκους. Αυτό είναι το μήνυμα.»