Σε ανάλυσή της με τίτλο «Οι ευρωεκλογές τεστ για την ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας» η WSJ τονίζει ότι «υπάρχει μία χώρα όπου οι ευρωεκλογές πραγματικά μετράνε: Η Ελλάδα».
 
«Στην Ελλάδα, οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον» της κυβέρνησης συνεργασίας, τονίζει η εφημερίδα. 
 
«Αν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- συγκεντρώσουν μικρότερο ποσοστό σε συνδυασμό από το αριστερό αντιπολιτευτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι εθνικές εκλογές και μία παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας» αναφέρει η WSJ.
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι ακόμα και αν η συγκυβέρνηση περάσει τον σκόπελο των εκλογών, δημιουργούνται ερωτήματα για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και τονίζει ότι τον Μάρτιο υπάρχει ακόμα μία πρόκληση: η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Παράλληλα, αναφέρεται και στα ποσοστά του κόμματος Το Ποτάμι λέγοντας ότι έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, «παρόλο που δεν προσφέρει νέες πολιτικές, μόνο νέα πρόσωπα και μία υπόσχεση να συνεργαστεί με άλλα κόμματα».
 
 

Οργή για τη λιτότητα

Το πρακτορείο Reuters, βασισμένο στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά σε κρίσιμες εκλογικές μάχες και τονίζει ότι «οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης».

 
Το πρακτορείο τονίζει ότι οι εκλογές, μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία εβδομάδα, θεωρούνται τεστ για τη συγκυβέρνηση.
 
Το Reuters τονίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και μέτρων λιτότητας που έχουν μειώσει τα εισοδήματα και έχουν σπρώξει την ανεργία στο 26%, «οι εκλογές αφορούν τόσο εθνικά θέματα, όσο και τοπικά».
 
Επίσης, αναφέρεται στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι παρόλο που ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, Ηλίας Κασιδιάρης δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, συγκέντρωσε ποσοστό 16%. 
 

Ο Σαμαράς κερδίζει στην επαρχία


Για «αβέβαιο μήνυμα» μιλά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Η Ελλάδα έστειλε την Κυριακή αβέβαιο μήνυμα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δίνοντας ώθηση στην ριζοσπαστική αριστερά στην Αθήνα και την περιφέρεια, αλλά επιβεβαίωσε πολλούς από τους υποψήφιους της κυβέρνησης δεξιάς-σοσιαλιστών στην επαρχία, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές» γράφει το AFP.
 
«Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει στην επαρχία» σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την πλευρά του, τονίζοντας ότι στην Αθήνα κερδισμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
 
 

Βαριά ήττα στην Αθήνα
 

Μιλά για «βαριά ήττα» του υποψηφίου της Ν.Δ. στην Αθήνα, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που δεν θα περάσει υποψήφιος συντηρητικού κόμματος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
 
«Απόρροια της λιτότητας; Η συντηρητική κυβέρνηση τιμωρείται στις τοπικές εκλογές. Μεγάλα ποσοστά σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Αθήνας» σημειώνει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα
 
Η Deutsche Welle σημειώνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν τεστ για τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
 
«Την απογοήτευσή τους για τα μέτρα λιτότητας εκφράζουν οι Έλληνες» τονίζει ο Guardian, βασισμένος στα στοιχεία των exit poll.