Τα αδύναμα και άνευρα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να πλαισιώσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δέσμη περιελάμβανε ενίσχυση του συστήματος υγείας κατά 200 εκατ. ευρώ, θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου για τις άδειες των εργαζομένων, καθώς και αναστολή φόρων για περιορισμένο μέρος των πληγέντων επιχειρήσεων.

Στο δεύτερο πακέτο που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, η τριανδρία της κυβέρνησης περιέλαβε μέτρα για την άμεση στήριξη περίπου 500.000 εργαζομένων των οποίων αναγκαστικά αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας, ενώ διαμηνύθηκε πως το πακέτο μέτρων υποστήριξης των επιχειρήσεων συνοδεύεται ρητά από ρήτρα μη απόλυσης εργαζομένων.

Γι’ αυτό το τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί πως σε δηλώσεις που έκανε στο τέλος της συνέντευξης τύπου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως τα μέτρα αυτά είναι υπό την αίρεση της διατήρησης των θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ωστόσο τη φράση πως «δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις, να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές» προβληματίζοντας εκ νέου για το τι τελικά επιτρέπεται και τι όχι από τους κρατικούς θεσμούς.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών:

  1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα είναι οριζόντια και δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση. Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Συνολικό ύψος 1. δισ ευρώ.
  3. Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορα περίπου 500.000 εργαζομένους
  4. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες τον Μάρτιο, για 4 μήνες
  5. Μειώνεται στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων
  6. Προχωράμε σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους
  7. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά
  8. Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες
  9. Αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων για συνεπείς επιχειρήσεις. Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
  10. Τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να ανακοινώσει τα μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων, προκαλώντας περισσότερο προβληματισμό παρά καθησυχασμό, αφού η πλειοψηφία του πακέτου μέτρων αφορά την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πρόσβασή τους σε νέα χρηματοδότηση, δηλαδή νέα δάνεια, και όχι σε μέτρα υποστήριξης του κράτους προς αυτές.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε: «Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αδ. Γεωργιάδης είναι:

  1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα ‪15 Μαρτίου-30 Απριλίου‬, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
  2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020‬.
  3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
  4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.
  5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
  6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Τα «δώρα» της κυβέρνησης: Χαράτσι στους εργαζόμενους, «εκκλήσεις» στους τραπεζίτες