Τρεις βάρκες ανατράπηκαν, δεκάδες γυναίκες και παιδιά πνίγηκαν. 26 σοροί ξεβράστηκαν στις ακτές και εντοπίστηκαν από τους κατοίκους ενός νησιού του Μπανγκλαντές που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ναφ που χωρίζει τις δύο χώρες. Οι 15 νεκροί ήταν παιδιά.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, περισσότεροι από 40.000 Ροχίνγκια έχουν κάνει το παράτολμο ταξίδι είτε με βάρκα, είτε διανύοντας τον μακρύ δρόμο έως τα σύνορα με το Μπανγκλαντές,  ενώ άλλες 20.000 είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα.

«Μας σκοτώνουν οι σφαίρες των Βουδιστών, έκαψαν τα σπίτια μας προσπάθησαν να μας πυροβολήσουν, σκότωσαν τον άντρα μου», λέει με αναφιλητά μια γυναίκα πρόσφυγας.

Οι Ροχίνγκια που καταφέρνουν να φτάσουν στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν επιχείρηση εκδίωξής τους. Η Μιανμάρ όμως υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις του στρατού στοχεύουν μόνο τρομοκράτες και ότι η εντολή των δυνάμεων ασφαλείας είναι η προστασία των αμάχων.

Βουδιστές εθνικιστές έκαναν πορεία στην Γιανγκόν ζητώντας από τον στρατό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

«Ο κύκλος της βίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει επειγόντως να γίνει κάτι για αυτό», τόνισε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Μιανμάρ, Yanghee Lee.

Το κύμα φυγής των μουσουλμάνων Ροχίνγκια ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από τις «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» της κυβέρνησης, ως «αντίποινα» για την επίθεση ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον δυνάμεων ασφαλείας, που άφησε πίσω της 12 νεκρούς.

Οι Ροχίνγκια, είναι μουσουλμανική μειονότητα στη βουδιστική Μιανμάρ, στην οποία αν και ζουν επί αιώνες, θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Παρόμοια αντιμετώπιση έχουν οι Ροχίνγκια και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές, όπου δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.

Οι Ροχίνγκια βιώνουν έναν από τους μεγαλύτερους διωγμούς παγκοσμίως με τον στρατό της Μιανμάρ να έχει διαπράξει μια σειρά εγκλημάτων εναντίον τους. Μαζικές δολοφονίες, ομαδικοί βιασμοί, επιδρομές σε χωριά, είναι μερικά από αυτά που περιγράφονται στις αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.