Το πλοίο C-Star ακινητοποιήθηκε τη Δευτέρα στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας, την ώρα που το τυνησιακό συνδικάτο UGTT απηύθυνε έκκληση να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός του.
 
«Προς όλους (…) τους τυνήσιους λιμενεργάτες: μην αφήσετε το πλοίο του ρατσισμού C-Star να λερώσει τα λιμάνια της Τυνησίας. Διώξτε το, όπως έκαναν τα αδέλφια μας στη Ζαρζίς και στη Σφαξ», τόνισε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το συνδικάτο UGTT, το οποίο είχε λάβει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2015 μαζί με άλλες τρεις οργανώσεις.


 
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς ακροδεξιούς που επιβαίνουν στο C-Star, ενώ ουδεμία ενημέρωση για την κατάστασή τους αναρτήθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
 
Σύμφωνα με ιστότοπους παρακολούθησης της κίνησης των πλοίων, το πλοίο βρισκόταν νωρίτερα τη Δευτέρα σταματημένο στα όρια των χωρικών υδάτων της Τυνησίας, νοτιοανατολικά της Σφαξ.
 
Σημειώνεται πως την Κυριακή, Τυνήσιοι ψαράδες κινητοποιήθηκαν στο λιμάνι της Ζαρζίς, νοτιότερα, για να εμποδίσουν κάθε ενδεχόμενο ελλιμενισμό του C-Star. Όπως μετέδωσε το BBC, οι ψαράδες ορκίστηκαν να μην επιτρέψουν στο πλοίο των ακροδεξιών να κάνει ανεφοδιασμό καυσίμων, με τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης αλιέων να δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε δεδομένου του τι συμβαίνει στη Μεσόγειο».
 
Σημειώνεται πως το σκάφος ναύλωσε στο Τζιμπουτί η ακροδεξιά οργάνωση «Generation identitaire» χάρη σε μια συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω Διαδικτύου, με την οποία εξασφάλισε 170.000 ευρώ από τα μέσα του Μαΐου. Το πλοίο αυτό των 40 μέτρων ήδη αντιμετώπισε δυσκολίες από τις αρχές της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο και κατά την πρώτη του προσπάθεια να ανεφοδιαστεί στην Κύπρο.
 
Αφού εμποδίστηκε να ανεφοδιαστεί στην Κρήτη, έπλευσε το Σάββατο από ανατολάς προς δυσμάς των λιβυκών ακτών, και ήλθε σε επαφή με τουλάχιστον δύο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων σε αυτή τη θαλάσσια ζώνη, όπου πάνω από 14.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται από το 2014.
 
Στο μεταξύ, οι ίδιοι δεν διστάζουν να απειλούν τα πληρώματα πλοίων που επιχειρούν να διασώσουν μετανάστες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. «Αρχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε την περιοχή διάσωσης», διεμήνυσαν οι ακροδεξιοί στα πληρώματα του Aquarius (του πλοίου της SOS Mediterranee και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα) και του Golfo Azzuro (της ΜΚΟ Proactiva Open Arms), σύμφωνα με τις καταγραφές των επικοινωνιών τους μέσω ασυρμάτου.
 
«Ενεργείτε ως υποκινητές για τους διακινητές ανθρώπων, τους επιτρέπετε να κερδίζουν εκατομμύρια. Θα σας παρακολουθούμε, η εποχή που κανένας δεν έβλεπε τι κάνετε τέλειωσε», τους κατηγόρησαν.