X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μηντιακή αντεπίθεση από το Ιράν

Πορείες και διαμαρτυρίες στο Ιράν. Η Ιρανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του Βρετανού πρέσβυ και ενός βρετανού ακόμη, αγνώστων στοιχείων, στη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου της Τεχεράνης. Τι σημαίνει η αλλαγή της πολιτικής του Ιράν στη δημοσιοποίηση.
|

Βίντεο με τον Βρετανό πρέσβυ στο Ιράν στη συγκέντρωση των Ιρανών φοιτητών του Πολυτεχνείου της Τεχεράνης, Αμίρ Καμίρ, εις μνήμην των συμφοιτητών τους και θυμάτων του αεροσκάφους των Ουκρανικών αερογραμμών που κατέρριψαν οι Φρουροί της Επανάστασης, έδωσε στη δημοσιότητα η Ιρανική αστυνομία.

Στο βίντεο, ο πρέσβυς της Μεγάλης Βρετανίας στο Ιράν, Ρομπ Μακέηρ, είναι μαζί με έναν ακόμη Βρετανό πολίτη, και φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα. Ο δεύτερος, αγνώστων στοιχείων, Βρετανός διέφυγε, μετέβη και βρήκε καταφύγιο στη Βρετανική πρεσβεία.

Ο Βρετανός πρέσβυς συνελήφθη χωρίς η αστυνομία να γνωρίζει την ιδιότητά του, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 15 λεπτά, όταν και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν διπλωμάτης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ήταν στην περιοχή γιατί εκεί βρίσκεται ο κουρέας του, και είχε πάει για νυκτερινό κούρεμα.

Η συγκέντρωση, το Σάββατο, πλέον των χιλίων φοιτητών στο Αμίρ Καμίρ έγινε εις μνήμην των συμφοιτητών τους που σκοτώθηκαν στην κατάρριψη του Ουκρανικού αεροσκάφους, και αποτελεί μία έκφραση και της δυσαρέσκειάς τους για το brain drain του Ιράν και τα όσα υποφέρουν λόγω των κυρώσεων.

Η συγκέντρωση δημοσιοποιήθηκε από τα επίσημα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων του Ιράν, όπως έγινε σήμερα και με το βίντεο του Βρετανού πρέσβυ. Και οι δύο κινήσεις υποδεικνύουν μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική του Ιράν με τα μέσα ενημέρωσης, καθώς ειδήσεις για το εσωτερικό, στοιχεία για διαδηλώσεις κλπ δεν εμφανίζονται στον τύπο, ειδικότερα δεν παρέχονται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε, λοιπόν, τρία τέτοια περιστατικά, ένα που ερμηνεύτηκε ως εναντίον της κυβέρνησης, αν και υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που απασχολούν την κοινωνία του Ιράν οι οποίοι οφείλουν να ληφθούν υπόψιν, και ένα που αφορά στη σύλληψη του Βρετανού πρέσβυ και τη διαφυγή ενός ακόμη Βρετανού, πιθανότατα πράκτορα. Τρίτη «διαρροή» προς τα ξένα μέσα, αυτή των αντι-βρετανικών διαδηλώσεων έξω από την Βρετανική πρεσβεία στο Ιράν, λίγες ώρες αργότερα, με τους πολίτες να ζητούν την απέλαση του βρετανού διπλωμάτη και να καίνε βρετανικές σημαίες.

Δε χρειάζεται να πει κανείς ότι οι δυτικές πρεσβείες στο Ιράν είναι φωλιές κατασκόπων. Είναι δεδομένο από την κατάσταση στην περιοχή, το μέγεθος των συμφερόντων που «παίζονται», τις κυρώσεις και τον ασύμμετρο πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη. Είναι πολύ πιθανό η παρουσία πρακτόρων και αγκιτατόρων από δυτικές πρεσβείες σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο Ιράν να μην αποτελεί νέο φαινόμενο. Άλλωστε, έχουν δολοφονηθεί στοχευμένα επιστήμονες που συμμετείχαν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ενώ βρίσκονταν εντός του Ιράν, και μέτρα από τις κατοικίες ή τις δουλειές τους. Οι δολοφονίες έχουν αποδεδειγμένα γίνει από τις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, που, προφανώς, δρουν εντός του Ιράν και μπορούν να φέρουν εις πέρας τέτοιες επιχειρήσεις.

Εκείνο που αποτελεί νέο στοιχείο, μη αναμενόμενο, είναι η αλλαγή στον τρόπο που το Ιράν αντιμετωπίζει σήμερα την εικόνα του προς τα έξω, ειδικά μετά και τις νέες, δολοφονικές κυρώσεις, που του επιβάλλουν οι ΗΠΑ – προφανώς, στόχος είναι ο λαός του Ιράν και η υποκίνησή του σε διαδηλώσεις και εξέγερση, λόγω της τεραστίων προβλημάτων επιβίωσης που αυτές οι κυρώσεις δημιουργούν.

Από ότι φαίνεται, με μεγάλα βήματα για την ως τώρα κατάσταση, το Ιράν αποφασίζει να περάσει στην μηντιακή αντεπίθεση. Η κοινοποίηση στοιχείων που δίνουν μια βαθύτερη εικόνα των συνθηκών στη χώρα και επιτρέπουν στους απλούς πολίτες, παγκόσμια, να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, ποιά είναι εκεί η πραγματικότητα και ποιά τα πολλά πόδια και χέρια της Αυτοκρατορίας μέσα στο Ιράν, είναι, κατά τη γνώμη μου, μια έκκληση για την επίδειξη Αλληλεγγύης και πίεσης από τη βάση σε όσες χώρες εμπλέκονται στα σχέδια εξόντωσης του Ιρανικού λαού – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις