«Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ. Ο ίδιος βρίσκεται στη Σόφια για τη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»), με το ζήτημα της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε διακεκριμένη θέση στην ατζέντα.
 
«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το Euractiv. Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Ντιμιτρόφ συνάντησε τον Έλληνα ομόλογό του.
 
Σημειώνεται πως οι συναντήσεις γίνονται στο περιθώριο των πιέσεων που ασκούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση ένταξη έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2025, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ στις τάξεις της. Ομοίως, στόχος είναι να αρθούν τα εμπόδια και να ενταχθούν η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο και η Βοσνία.
 
Την πρόθεση αυτή των Ευρωπαίων επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, που δήλωσε πως η Ένωση είναι πεπεισμένη πως οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων μπορούν να λυθούν έως τον ερχόμενο Ιούλιο.