Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε στον Αλβανό πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με τις γείτονές της, πράγμα το οποίο θα αποτελέσει δέσμευση της χώρας για την ένταξη της στην ΕΕ.
 
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης για να επιτρέψουμε στις χώρες να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη» ανέφερε ο Ζ. Κλ. Γιονκέρ, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα θα πρέπει να έχει λυθεί προτού φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών (σ.σ. των Βαλκανίων) στην ΕΕ.
 
Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο πως «αντίθετα με ό,τι διαβάζουμε παντού, ούτε η Κομισιόν ούτε εγώ είπαμε πως η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα είναι οπωσδήποτε μέλη το 2025»
 
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, ο Έντι Ράμα εβρισκόμενος στο Κόσοβο, εξέφρασε τις βλέψεις του για κοινό πρόεδρο Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.
 
Από μεριάς του ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο.
 
«Η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας» διευκρίνισε ο Έντι Ράμα. Το αλβανικό Σώμα Δικαστών είχε κρίνει αντισυνταγματική την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.