«Αφήστε κάτω τα όπλα, καταργήσετε τα εσωτερικά σύνορα. Ξεκίνησα μια νέα διαδικασία, μια διαδικασία ειρήνης. Από σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την Τουρκία ώστε όλοι να γίνουμε αδέλφια», αναφέρει μεταξύ άλλων το 5σελιδο μήνυμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το μήνυμα διαβάστηκε πριν από λίγο από την βουλευτή του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Περβίν Μπουλντάν στα τουρκικά και κουρδικά, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου που έχουν κατακλείσει την πλατεία Νεβρόζ του Ντιγιαρμπακίρ για να ακούσουν το μήνυμα του έγκλειστου ηγέτη του ΡΚΚ που τώρα παίζει το ρόλο του ειρηνοποιού εξ ονόματος όλων των Κούρδων της Τουρκίας.

Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατατομμύρια κόσμος γιορτάζει σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ τη μεγαλύτερη ετήσια γιορτή των Κούρδων, που στο παρελθόν στοίχισε τη ζωή σε πολλούς διαδηλωτές.

Από σήμερα όμως, αν πάνε όλα καλά, θα προβάλλεται ως γιορτή της αδελφοσύνης ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους πολίτες της Τουρκίας. Σημαίες με τα χρώματα του PΚΚ, κόκκινο-πράσινο-κίτρινο, υψώνονται παντού ενώ στην πλατεία έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες μαχητών του ΡΚΚ που έχασαν τη ζωή τους σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Τεράστιο το ενδιαφέρον των τοπικών και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, εκατοντάδες ρεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία από την Τουρκία βρίσκονται στο Ντιγιαρμπακίρ, για να καλύψουν τη σημερινή ιστορική ημέρα.


Για θετικές εξελίξεις στο κουρδικό κάνει λόγο ο Γκιουλ
 
Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στο καθιερωμένο του μήνυμα για την ημέρα του Νεβρόζ, αναφέρθηκε στις «θετικές εξελίξεις που συμβαίνουν φέτος για το κουρδικό» καθώς και στις «νέες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον». Το Νεβρόζ γιορτάζεται με ανάλογο ενθουσιασμό και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Πολλές είναι οι ελπίδες για την εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό, αν και οι επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να περιλάβει τον ως χθες μεγαλύτερο εχθρό της Τουρκίας, τον Aμπντουλάχ Οτσαλάν, στο διάλογο για το κουρδικό, έχει ως απώτερο στόχο, στην διεύρυνση της δεξαμενής ψήφων υπέρ του με στόχο την εκλογή του στην Προεδρία μετά την αλλαγή του Συντάγματος.

Αναμφισβήτητα, ο Οτσαλάν έχει καταστεί κεντρικό πρόσωπο στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία κάτι που εξοργίζει τους παραδοσιακούς εθνικιστικούς κύκλους που επικρίνουν δριμύτατα την κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ του Euronews

Μια νέα σελίδα φαίνεται να ανοίγει στις σχέσεις των Κούρδων με την Τουρκία.
 
Ο ηγέτης του εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί όπου κρατείται, απηύθυνε κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια του εορτασμού για το νέο έτος των Κούρδων στο Ντιγιαρμπακίρ.
 
«Τα όπλα πρέπει να σωπάσουν και η πολιτική να έρθει στο προσκήνιο», ανέφερε στο μήνυμα του ο Κούρδος ηγέτης.
 
Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, το μήνυμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν έρχεται να επισφραγίσει την προσέγγιση των δύο πλευρών.

Τα τελευταία 28 χρόνια, ο πόλεμος ανάμεσα στους αντάρτες του PKK και τον τουρκικό στρατό έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 40.000 άτομα.
 
Παρά τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Άγκυρα δεν κατάφερε να καταστείλει τη δράση των Κούρδων ανταρτών.
 
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ιδρύθηκε από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, περιλαμβάνεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σκοπός του κόμματος είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, διαθέτει 7.000 μαχητές.
 
Οι βάσεις του PKK βρίσκονται κυρίως στο βόρειο Ιράκ.
 
Τα 12 εκατομμύρια Κούρδων αποτελούν το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας και κατοικούν κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας.
 
Το 1999 ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος για την Τουρκία, ο αρχηγός του PKK, συλλαμβάνεται από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στην Κένυα.
 
Ο «Άπο» όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, καταδικάζεται αρχικά σε θάνατο στις 26 Ιουνίου 1999.
 
Τρία χρόνια μετά, το 2002, η Τουρκία, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατήργησε τη θανατική ποινή και τη μετέτρεψε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.
 
Στο παρελθόν οι μονομερείς καταπαύσεις του πυρός, γρήγορα κατέληγαν σε επανέναρξη των εχθροπραξιών.
 
Από τον περασμένο Οκτώβριο όμως ξεκίνησαν εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κρατούμενο, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί, ηγέτη του PKK και την τουρκική κυβέρνηση.
 
Στις 18 Μαρτίου ο Οτσαλάν στέλνει ένα μήνυμα από το κελί του, στο Ιμραλί.
 
Ο πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ανέλαβε να μεταφέρει το γραπτό μήνυμα του Κούρδου ηγέτη:
 
«Η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης προχωρά θετικά. Ο στόχος μας είναι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας. Εκεί αποσκοπούν και οι προσπάθειες μας. Προετοιμάζομαι να απευθύνω ένα κάλεσμα κατά τη διάρκεια της εορτής για το νέο έτος στις 21 Μαρτίου. Η διακήρυξη μου θα είναι ιστορική», ανέφερε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
 
Η απελευθέρωση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών, που κρατούνταν ως όμηροι από το PKK για περισσότερο από ένα χρόνο, συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Οι Κούρδοι προς το παρόν φαίνεται να διεκδικούν μεγαλύτερη πολιτική αυτονομία.