Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα το γνωρίζει και είναι πεπεισμένη γι' αυτό».
 
Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν αποτελέσματα, με την Ελλάδα να υιοθετεί μέτρα τα οποία έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Επιπλέον, χαρακτήρισε ορόσημο τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.
 
Στη συνέχεια, τόνισε ότι η συμφωνία της 21ης Ιουνίου του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «θα βελτιώσει το αίσθημα των αγορών». Για τη συμφωνία είπε ότι μέχρι το 2033 η χώρα θα καταβάλει λιγότερους τόκους και κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για να στηριχθούν η οικονομία και οι πολίτες.
 
«Η συμφωνία που πετύχαμε θα βελτιώσει το αίσθημα της αγοράς και η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών» τόνισε ο Σεντένο.
 
«Σήμερα η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με υγιή θεμέλια για βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς. Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.
 
Τέλος, μίλησε για την ανάγκη της χώρας να εφαρμόζει προσεκτικές δημοσιονομικές πολιτικές λόγω της «ενισχυμένης εποπτείας» κατά τη μεταμνημονιακή εποχή. »Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, αλλά σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο έχει την υποχρέωση να δώσει πολιτικές επιλογές στους πολίτες» κατέληξε.
 

Μοσκοβισί: Δεν αποτελεί μνημόνιο η «ενισχυμένη εποπτεία»

 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η «ενισχυμένη εποπτεία» δεν αποτελεί 4ο μνημόνιο. «Όσοι μιλούν για 4ο πρόγραμμα λένε ψέμματα» τόνισε.
 
Αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup, είπε χαρακτηριστικά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί πάρα πολύ και ότι προβλέπεται ότι 1,2 δισεκ. ευρώ θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώνει τόκο για τα δάνειά της πριν το 2033, κατέληξε.
 
Όπως είπε, αποφεύχθηκε το σενάριο του Grexit, κάτι που θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ουδέποτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε μια χώρα να κάνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μέσα σε τόσα λίγα χρόνια.
 
«Ο καθένας στην Ελλάδα έζησε την δική του τραγωδία, χάνοντας την εργασία του, βλέποντας τη σύνταξή του να μειώνεται, βλέποντας τα παιδιά του να φεύγουν στο εξωτερικό» σημείωσε, και πρόσθεσε την ανάγκη να δείξουν τα άλλα κράτη – μέλη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, καθώς η Κομισιόν δεν ήταν ποτέ σύμμαχος της λιτότητας.