Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας ρωτήθηκε για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν στις εκλογές του Ιουλίου στην Ελλάδα αναδειχθεί κυβέρνηση η ΝΔ, που έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας και την καταψήφισε και απάντησε πως σύμφωνα με την εκτίμηση του τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, συγκριτικά με όσα ίσχυαν πριν τη Συμφωνία, καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να ανοίξει ζητήματα που έχουν κλείσει.

«Δε νομίζω να γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση. Είναι θέμα των Ελλήνων να επιλέξουν την κυβέρνησή τους, αλλά η λύση του ονοματολογικού είναι συνδεδεμένη με πολλά πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες –,και αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Ούτε στην Αθήνα ούτε σε εμάς δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν επιλυθεί. Αυτό το έχει πει και ο Μητσοτάκης δημόσια».

Σχετικά με το αν φοβάται πως η ΝΔ θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαική Ένωση, ο Ζάεφ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα θέματα προς διευθέτηση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές ως προς την ένταξη. Ορισμένα μέρη της συμφωνίας μας με την Ελλάδα πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, όπως το θέμα των διαβατηρίων και άλλων εγγράφων με το νέο όνομα του κράτους ή το θέμα της αναθεώρησης των βιβλίων της ιστορίας. Αυτά θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε επιπλοκές στις ενταξιακές συνομιλίες».

Αναφερόμενος στο κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ για την ένταξη της χώρας του, δήλωσε πως «η Κομισιόν είναι σαφώς υπέρ της ένταξης αλλά κάποια κράτη-μέλη προφανώς το βλέπουν διαφορετικά», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Ολλανδία και τη Γαλλία που τρενάρουν τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν «θέλει πρώτα τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, και μετά να γίνουν σκέψεις για μια νέα διεύρυνση».