Το ηχητικό απόσπασμα προέρχεται από ομιλία του Ν. Ζαχαριάδη στον τότε ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αλήθειας» της 2ας Σεπτεμβρίου 1951.

Δόθηκε ξανά στη δημοσιότητα, πάνω από 60 χρόνια μετά, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Περισσός.

Αφορμή, η συμπλήρωση 20 ετών από τις πλημμύρες που έπληξαν το ιστορικό αρχείο του, το οποίο αποκαταστάθηκε χάρη σε τιτάνια προσπάθεια μελών του κόμματος.

 
Στη συνέντευξη ο Νίκος Ζαχαριάδης αναφέρει: «Αυτοί θέλουν τον σκοταδισμό και τον χαμό. Εμείς θέλουμε ελεύθερη, χαρούμενη και γερή Ελλάδα. Για μια τέτοια Ελλάδα χρειάζεται πολλή δουλειά. Μα η δουλειά θα 'ναι ελεύθερη, δική μας.

Χρειάζεται πολύς μόχθος και ιδρώτας, μα θα είναι για μας και τα παιδιά μας και ο καρπός θα είναι για τον λαό. Χωρίς καρχαρίες, δίχως παράσιτα. Δεν τάζουμε στα χαμένα, δεν λέμε λόγια, μάθαμε τα λόγια μας να μην διαφέρουν από τα έργα μας.

Μάρτυρες και εγγύηση είναι οι εκατόμβες, το αίμα και οι αμέτρητες θυσίες που δώσαμε για τον λαό και την Ελλάδα. Είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ήρωές μας οι φυλακισμένοι και εξόριστοί μας, που ολόρθοι και ατράνταχτοι, σεμνοί και αλύγιστοι κάνουν πάντα ακέραιο το καθήκον τους προς τον λαό και την πατρίδα.

Αυτού βρίσκεται η ηθική υπεροχή μας, η ατράνταχτη απόδειξή της. Ποιος πρόσφερε τόσο αίμα στον βωμό της Ελλάδας, της λευτεριάς και προκοπής του λαού; Είμαστε το κόμμα των θυσιών, των αγώνων, της δημιουργίας. Ο λαός ξέρει του Κουκουέδες και τους έχει εμπιστοσύνη».