Με μήνυση που υπογράφουν 16 συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, στρέφονται κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάνη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμοδίων αξιωματικων του Πυροσβεστικού Σωματος και της ΕΛΑΣ, κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα και κατά παντός υπευθύνου.

Όπως αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων στη μήνυση, το Λιμενικό φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς λόγω της αδιαφορίας που επέδειξε πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών, βρήκαν τραγικό θάνατο-πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Τους αποδίδουν τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της έκθεσης για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων για την πυρκαγιά ζήτησε τη Δευτέρα τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), με ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και την υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων για τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, που κόστισαν τη ζωή σε 96 ανθρώπους. Ανάμεσα στους περίπου 40 ανθρώπους που κατέθεσαν βρίσκονται στελέχη της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των δήμων Μαραθώνα – Ραφήνας, της Περιφέρειας Αττικής, της Πολιτικής Προστασίας και συγγενείς των θυμάτων. Αναμένεται το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης της πυροσβεστικής.

Επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι και επίθεση από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Τρίτη το Μάτι για να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και να συναντηθεί με επιτροπές κατοίκων. «Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή».

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε «θλιβερή επικοινωνιακή παράσταση» την επίσκεψη του πρωθυπουργού, που «θέλησε να ξεπλύνει τις ενοχές του» περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες και κομπάρσους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Α. Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα που λέει ότι το Μάτι αποτελεί των ταυτότητα του απάνθρωπου κυνισμού του.

«42 ημέρες από την εθνική τραγωδία, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος. Όχι για να ζητήσει συγγνώμη για την ανικανότητα της κυβέρνησής του που οδήγησε σε 98 νεκρούς και στην ερήμωση μιας περιοχής. Αλλά για να κρύψει και πάλι τις ευθύνες του σε μία ακόμη θλιβερή επικοινωνιακή παράσταση, ανάλογη εκείνης της τραγικής νύχτας.

Περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες και μεταφερόμενους κομπάρσους, θέλησε να ξεπλύνει τις ενοχές του, με ένα υποκριτικό ενδιαφέρον για τους κατοίκους. Ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα: Το Μάτι είναι και θα είναι η ταυτότητα της καταστροφικής ανεπάρκειας και του απάνθρωπου κυνισμού του».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για «απίστευτο κυνισμό» του πρωθυπουργού και αφήνει αιχμές κατά της Ρένας Δούρου και του Ηλία Ψινάκη. «Όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα κι αν επιστρατεύσει ο κ. Τσίπρας, οι ευθύνες της κυβέρνησής του για την τραγωδία στο Μάτι με τους 98 νεκρούς, δε θα παραγραφούν. 42 ημέρες μετά ο κ. Τσίπρας ρωτά τους κατοίκους “τι έχει γίνει”. Ας φροντίσουν οι υπουργοί του να τον ενημερώσουν και επιτέλους να κάνουν πράξη αυτά που πρέπει. ΥΓ:  Χαιρετίζουμε τη guest εμφάνιση της κας Δούρου, όπως και του κ. Ψινάκη».