Στην μηνυτήρια αναφορά, η οποία στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου, ο ιδρυτής και πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας, καταγγέλλει ότι έχουν τελεστεί σε βάρος και μέσω της εταιρείας ALAPIS τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραστάσεων στο επενδυτικό κοινό, της εξαπάτησης τραπεζικών ιδρυμάτων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τραπέζης της Ελλάδος, μετόχων και επενδυτών και της καταδολίευσης δανειστών.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται σημαντική, αφού ο κατηγορούμενος φέρεται να μιλάει για αποδεικτικά στοιχεία εξαπάτησης της τράπεζας για ποσό που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και είχαν σκιαγραφηθεί μέχρι σήμερα στην μεγάλη έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, οι διώξεις του οποίου έφεραν προφυλακίσεις εκ μέρους της 2ης εδικής ανακρίτριας.

Ο Αντώνης Αθανάσογλου  διέγνωσε τις παράνομες πράξεις από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτικές αρχές στη δικογραφία της Proton Bank, ανασύνταξε το ιστορικό μιας απάτης άνω των 3 δις ευρώ και κατέδειξε τους «παράνομους»  σκοπούς των κ.κ. Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη , ο οποίος είναι ακόμη καταζητούμενος. Επιφυλάχθηκε ακόμη να προσκομίσει τυχόν νέα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δικογραφία της Proton Bank.