Στο προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης προσκρούει στο Δίκαιο της θάλασσας και συνεπώς είναι παράνομο, αν και η αξιολόγηση των αρμόδιων νομικών υπηρεσιών της ΕΕ συνεχίζεται. «Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη» αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται η εφημερίδα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», προστίθεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, το τελικό κείμενο, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των ηγετών των «28» στη Σύνοδο Κορυφής (αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες), ενδέχεται να υποστεί κάποιες αλλαγές, χωρίς ωστόσο να ανατρέπεται η γενική του φιλοσοφία, κάτι άλλωστε που επισήμανε και η Φινλανδική Προεδρία, προκειμένου τα κράτη-μέλη να εμφανιστούν φειδωλά στις απαιτήσεις τους, ακόμη και για εξειδκευση κάποιων αναφορών.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της»

Στις στενές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και το κοινό ευρωπαϊκό όραμα των δύο κρατών στάθηκαν κατά τις κοινές τους δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Σέρβος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Βούτσιτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη δήλωση του Σέρβου προέδρου στην «Καθημερινή» ο οποίος είπε ότι «πρέπει να φυλάμε ο ένας την πλάτη του άλλου». «Θέλω να γνωρίζεις ότι για μας η συνεργασία με τη Σερβία είναι μια σχέση στην οποία επενδύουμε ιδιαίτερα. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στον δύσκολο δρόμο που έχετε επιλέξει για να γίνετε πλήρες μέλος της ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός με τον Σέρβο πρόεδρο να σημειώνει ότι η χώρα του θα υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την κυριαρχία της σε ξηρά και θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την πρωτοβουλία της Σερβίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα επισημαίνοντας ότι αυτή είναι καθαρή ευρωπαϊκή στάση. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία, ενώ χαιρέτισε τη δήλωση Βούτσιτς για την ετοιμότητα της χώρας του να προμηθευτεί φυσικό άεριο από τους αγωγούς.

«Η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Υπογράμμισε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας… Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας -Λιβύης. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε πως η Σερβία υποστηρίζει την Ελλάδα πλήρως για τα θαλάσσια συνορά της. Και υπογράμμισε πως η Σερβία θα υποστηρίξει την Ελλάδα και στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.