Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η προσήλωσή μας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε ανάρτησή του στο twitter, αναφορικά με τη νίκη του Ερσίν Τατάρ, εκλεκτού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Ακόμα πρόσθεσε πως «οι προοδευτικές δυνάμεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για επανένωση του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποστηριζόμενος από την Άγκυρα, Ερσίν Τατάρ κέρδισε τις εκλογές επικρατώντας στον δεύτερο γύρο στα κατεχόμενα του ανθυποψηφίου του Μουσταφά Ακιντζί με διαφορά 3,48 ποσοστιαίων μονάδων. Ο Ερσίν Τατάρ, εκλεκτός της τουρκικής κυβέρνησης και νικητής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης τάσσεται με τη λύση των δύο κρατών, ακολουθώντας τη γραμμή της Άγκυρας.

Σε μια εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Άγκυρας υπέρ του υποψήφιου της τουρκοκυπριακής δεξιάς, ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε τελικά να επικρατήσει με ποσοστό 51,74% έναντι του 48,26% που έλαβε ο αντίπλαός του, Μουσταφά Ακιντζί.