«Οριστικά προχωρούμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτή έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες και οι ίδιοι εντοπίσαμε. Αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων. Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει ένα νέο φίλο – το νότιο γείτονά μας – και ανοίγει πολλές προοπτικές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την ΕΕ και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

«Τα δύο τρίτα της Συμφωνίας αναφέρονται στην στρατηγική εταιρική σχέση, στην οικονομία, στην κοινωνική και υγειονομική προστασία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις πολλές προοπτικές που πρέπει να βλέπουμε μέσα από τις δυνατότητες που διαμορφώνονται και για τις δύο χώρες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα για το άνοιγμα των (ενταξιακών) κεφαλαίων.

Απογοήτευση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την στάση της ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις «έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» της Βόρειας Μακεδονίας, «παγώνοντας» τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος και συνέχισε:

«Και εμείς είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας και να συμφωνήσει ώστε να ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις προσχώρησης».

«Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε συναίνεση για μια θετική απόφαση πολύ πριν από τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον προσεχή Μάιο, η οποία θα στηρίξει περαιτέρω την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», κατέληξε.