Με μηνύματα και ανακοινώσεις, πολιτικοί και κόμματα στην Ελλάδα μνημονεύουν τη παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού που θεσπίστηκε το 1966 από τον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις για την 21η Μαρτίου με μηνλυματα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών ανισοτήτων.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ένα σύντομο μήνυμα στο twitter, έγραψε «Όχι στον ρατσισμό: Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη είναι διαφορετική, αλλά όλοι μας δημιουργηθήκαμε ίσοι».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό παραμένει καθημερινός

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των χωρών, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που σχεδόν όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από τη πανδημία του κορονοϊού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει μέσω της ανακοίνωσης και τα πυρά του κατά της Νέας Δημοκρατίας καθώς όπως αναφέρει, «είναι απαραίτητη η άμεση απομόνωση όλων εκείνων των φωνών που καλλιεργούν τον φόβο και το μίσος. Φωνές που, δυστυχώς, υπάρχουν και μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Η ταύτιση των προσφύγων με τις γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν αποτελεί μέγιστο σφάλμα που όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά, αντίθετα, τα εντείνει».

Επιπλέον καλεί τη κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς και να προχωρήσει η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Αντίστοιχη είναι και η αναφορά στη Χρυσή Αυγή με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου να τονίζει ότι «η 21 Μαρτίου, όμως, μας θυμίζει και τα θύματα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Καθώς η δική της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία, είναι απαραίτητη η εγρήγορση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων προκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την ανθρωπότητα μέσα σε συνθήκες κρίσης λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Μια κρίση που χτυπά αδιακρίτως όλες τις χώρες και όλες τις εθνικότητες, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες αναδεικνύουν τη σημασία της αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων που βρίσκονται, λόγω των συνθηκών εντός των οποίων διαβιούν, πολλαπλά εκτεθειμένοι στην πανδημία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, λοιπόν, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να δράσουμε προκειμένου να εξαλείψουμε τις διακρίσεις και τις ανισότητες. Και για να βάλουμε φραγμό στη ρητορική και τις πρακτικές που αντιμετωπίζουν ως «εχθρούς» ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους λόγω της φρίκης του πολέμου. Είναι απαραίτητη η άμεση απομόνωση όλων εκείνων των φωνών που καλλιεργούν τον φόβο και το μίσος. Φωνές που, δυστυχώς, υπάρχουν και μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Η ταύτιση των προσφύγων με τις γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν αποτελεί μέγιστο σφάλμα που όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά, αντίθετα, τα εντείνει.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς και να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Η 21 Μαρτίου, όμως, μας θυμίζει και τα θύματα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Καθώς η δική της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία, είναι απαραίτητη η εγρήγορση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων προκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους.
Ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού είναι καθημερινός. Οφείλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και της μισαλλοδοξίας. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσοι βιώνουν το ρατσισμό καθημερινά, να αγωνιστούμε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και για την καταπολέμηση όλων των στερεοτύπων και των διακρίσεων, σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και ελευθερίας.

«Να δυναμώσει η αλληλεγγύη του εργατικού και λαϊκού κινήματος»

Σε παρόμοιο ύφος και η ανακοίνωση του ΚΚΕ, κάνει λόγο για την απομόνωση από τον λαϊκό παράγοντα όλων των ξενοφοβικών και ρατσιστικών φωνών που με αφορμή τον κορονοϊό εγείρονται.

Παράλληλα ο Περισσός υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για πρόσφυγες και μετανάστες ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, στη κυβέρνηση της ΝΔ και στην ΕΕ για την πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων λαι των μεταναστών στη χώρα μας οι οποίοι όπως διαπιστώνει η ανακοίνωση διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες.

Τέλος η ανακοίνωση του ΚΚΕ, καλεί το λαό να αντισταθεί και να απομονώσει «τις φασιστικές και ακροδεξιές συμμορίες στα σύνορα και την ενδοχώρα, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές προτάσεις και αντιλήψεις, όπως η δημιουργία στρατοπέδων σε ξερονήσια».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την υφήλιο σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω πανδημίας κορονοϊού, που δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό το γεγονός επιβάλλει το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, αλλά και την απομόνωση εκείνων των φωνών που, με αφορμή και την πανδημία, προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριο.
Αυτές οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, με κουτσουρεμένα ή ανύπαρκτα δικαιώματα. Επιβάλλουν τη στήριξη των Ελλήνων μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό .
Τα μέτρα, που με καθυστέρηση εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα hot spots των νησιών, είναι ανεπαρκή και υπονομεύονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης λόγω της πολιτικής εγκλωβισμού που από κοινού έχουν προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε φυλακή της ΕΕ για τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια.
Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στον οργανωμένο απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα νησιά και στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της υγείας και υγιεινής, αλλά αντίθετα αξιοποιεί την κατάσταση, για να επιταχύνει τη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών, αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες τόσο απέναντι στους χιλιάδες κατατρεγμένους όσο και στους κατοίκους των νησιών.
Το ΚΚΕ, με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΓ τοποθετήθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης του προβλήματος. Πρόκειται για στόχους πάλης για το εργατικό λαϊκό κίνημα, για προτάσεις συσπείρωσης του λαού, που απαντούν στις προθέσεις τόσο της άρχουσας τάξης της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί γεωπολιτικά τους ξεριζωμένους, όσο και της ΕΕ και της άρχουσας τάξης της Ελλάδας να εφαρμόσουν ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα εγκλωβισμού και καταστολής.
Το εργατικό-λαϊκό κίνημα, ο λαός μας πρέπει να αντισταθούν, να απομονώσουν αποφασιστικά τις φασιστικές και ακροδεξιές συμμορίες στα σύνορα και την ενδοχώρα, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές προτάσεις και αντιλήψεις, όπως η δημιουργία στρατοπέδων σε ξερονήσια.
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του λαού μας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας, στους μετανάστες εργάτες θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και κρατικής αυθαιρεσίας. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.