Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το συγκεκριμένο «προαπαιτούμενο» -το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο- έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και η μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα ημερών.

Στο ελληνικό δημόσιο απευθείας ανήκει το 6% των μετοχών του Οργανισμού και το υπόλοιπο 4% ανήκει στο ΙΚΑ (όπου έχει ενταχθεί και το ταμείο των εργαζομένων στον ΟΤΕ). Το δημόσιο διατηρεί και τα δικαιώματα ψήφου του 4%.

Το σημείο κλειδί της όλης υπόθεσης ειναι πως αν το ποσοστό που ελέγχει απευθείας το δημόσιο στον ΟΤΕ μειωθεί κάτω από το 5% τότε χάνει τη δυνατότητα του βέτο σε μείζονος σημασίας αποφάσεις και εκεί εντοπίζεται και η μεγαλύτερη δυσκολία από πλευράς κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που ισχύσει αυτό, τα δύο μέρη, δηλαδή κυβέρνηση και γερμανική εταιρεία, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα συμφωνία μετόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικές συζητήσεις για μια νέα συμφωνία μετόχων έχουν ήδη γίνει.

Πληροφορίες θέλουν ένα ακόμη «εναλλακτικό» σενάριο να βρίσκεται υπό συζήτηση. Το δημόσιο να εξαγοράσει το 4% που κατέχει το ΙΚΑ (που έτσι και αλλιώς χρηματοδοτεί) και με τον τρόπο αυτό να διατηρήσει το ποσοστό 5% του ΟΤΕ και το δικαίωμα του βέτο σε σημαντικές αποφάσεις για τον οργανισμό.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, χρειάζεται την έγκριση των δανειστών που δεν είναι σαφές αν θα τη δώσει ή αν θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να πουλήσει ολόκληρο το 10%. Για την Deutsche Telekom θα αποτελούσε κίνητρο η κατάργηση των βέτο στην προοπτική της εξαγοράς νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου, με δύο θέματα: Παροχή ειδικής άδειας της γενικής συνέλευσης για τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών από την Deutsche Telekom προς τον ΟΤΕ και από τον ΟΤΕ προς τη γερμανική εταιρεία και βασικό μέτοχό του.