X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μισογυνισμός made in Πολωνία: «Οι γυναίκες είναι πιο αδύναμες και λιγότερο ευφυείς»

Σε ένα παραλήρημα μισογυνισμού επιδόθηκε Πολωνός ευρωβουλευτής την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο, που επιτέθηκε κατά των γυναικών με σκοπό να υποστηρίξει πως οι άνδρες αξίζουν να αμείβονται περισσότερα από εκείνες. Πληρωμένη απάντηση από Ισπανίδα ευρωβουλευτή. Από 16% έως 38% το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών σε όλη την Ευρώπη.
|

Την Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε χώρα συζήτηση για το σκανδαλώδες μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη, καθώς και για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να το αντιμετωπίσει.
 
Σύμφωνα με ομιλητές που τοποθετήθηκαν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι γυναίκες θα χρειαστούν τουλάχιστον 70 χρόνια για να καλύψουν τη διαφορά που υπάρχει στις αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε αρκετούς τομείς υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής.
 
Η συζήτηση άναψε, όταν ένας ακροδεξιός ευρωβουλευτής από την Πολωνία πήρε τον λόγο για να διασπείρει τον μισογυνισμό του.
 
«Και φυσικά οι γυναίκες θα έπρεπε να αμείβονται με λιγότερα (σ.σ. χρήματα) από τους άντρες» δήλωσε ο Πολωνός ακροδεξιός, προσδιοριζόμενος ως φιλελεύθερος και μισογύνης ευρωβουλευτής, Γιάνους Ρισζάρντ Κορβιν-Μίκε, ενώ συμπλήρωσε «γιατί είναι πιο αδύναμες, πιο μικρές (σ.σ. σωματικά) λιγότερο έξυπνες και πρέπει να αμείβονται με λιγότερα».
 
Μάλιστα, μεταξύ των επιχειρημάτων του ευρωβουλευτή βρέθηκε ακόμα και το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία γυναίκα μεταξύ των 100 κορυφαίων σκακιστών στον κόσμο!
 
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτή Ιράτε Γκαρθία Περέζ, βάζοντας στη θέση του τον υπό παρεκτροπή Κορβίν.«Σύμφωνα με την άποψή σου, εγώ δεν έχω το δικαίωμα να βρίσκομαι εδώ σαν μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Και ξέρω ότι σε πονάει ότι σε αυτό το Κοινοβούλιο μπορούν και κάθονται γυναίκες για να αντιπροσωπεύσουν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, όπως εσύ».
 
Και κατέληξε λέγοντας η ευρωβουλευτής: «Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όλες τις ευρωπαίες γυναίκες από άντρες σαν εσένα».
 
Όπως αναφέρει η βρετανική Express, στο τέλος της συζήτησης, τον λόγο πήρε η Επίτροπος της ΕΕ, η Τσέχα Βέρα Τζουρόβα, δήλωσε πως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών διαιωνίζεται εδώ και χρόνια, γεγονός που «αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού για τις γυναίκες».
 
«Ακούσαμε πολλούς ομιλητές. Ο ένας που προσέβαλε όλους μας, μου θύμισε τη συζήτηση που είχα πέρσι στη Νέα Υόρκη με αφρικανό υπουργό, ο οποίος είχε παρόμοιες απόψεις» πρόσθεσε με νόημα. «Τότε συνειδητοποίησα πόσο χαρούμενη είμαι που ζω στην Ευρώπη, στην οποία, αν και έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα, είναι ένα καλό μέρος για τις γυναίκες, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία μας συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός για τις γυναίκες, και κανένας λόγος για της διατήρηση του μισθολογικού χάσματος».
 
Σημειώνεται πως το 2016, ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 16% και 38% σε διάφορες χώρες της Ένωσης.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις