Όπως ενημερώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα φιλοδωρήματα μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, από τα €300 στα €500 για αυτούς που εργάζονται 12 μήνες τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί σε €6.000 σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, αν όμως κάποιος δουλεύει σεζόν, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, «ο υπολογισμός θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση και έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος εργάζεται 6 μήνες τον χρόνο, το αφορολόγητο αυξάνεται στα €1.000, πρακτικά υπερτριπλασιάζεται».
Δηλαδή, εργαζόμενος που απασχολείται για έξι μήνες τον χρόνο θα δικαιούται αφορολόγητο όριο 1.000 ευρώ τον μήνα εργασίας, έναντι 300 ευρώ που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
«Η νέα ρύθμιση θα ψηφιστεί άμεσα, αλλά τίθεται σε εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από 01.01.2026. Άρα καλύπτει και όλη την περίοδο του φετινού καλοκαιριού», σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση καθιέρωσε για πρώτη φορά αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα, καθώς έως το 2024 τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονταν ηλεκτρονικά μέσω POS φορολογούνταν στο σύνολό τους.
Με τον Νόμο 5162/2024, από την 1η Νοεμβρίου 2024:
- θεσπίστηκε απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ μηνιαίως που λαμβάνουν μισθωτοί προαιρετικά από πελάτες, και
- προβλέφθηκε απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές για τα φιλοδωρήματα ανεξαρτήτως ποσού.
Η νέα ρύθμιση θα κατατεθεί προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο και θα έχει αναδρομική ισχύ για ολόκληρο το φορολογικό έτος 2026.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.