«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είμαι προϊόν της ελίτ. Δούλεψα πολύ σκληρά, αποφοίτησα από το Χάρβαρντ ως αριστούχος. Έφυγα από την Ελλάδα γιατί ήθελα να σταθώ στα πόδια μου. Ο μεγάλος μου αγώνας για να συμμετέχω στα κοινά είναι για να δώσω ευκαιρίες σε κάποιους να πετύχουν κάτι ανάλογο. Έχω τεράστιο σεβασμό για τους ανθρώπους που φτάνουν στην κορυφή χωρίς εφόδια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης ως πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1, σε μία συζήτηση με έμοιαζε περισσότερο με «πορτρέτο».

Σε μια συζήτηση με πλήθος προσωπικών και οικογενειακών αναφορών και χαλαρών ερωτήσεων για έναν πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για το ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας τον Α. Τσίπρα να «βρούμε σημεία συνεννόησης» για το ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων.

«Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Εγώ ήθελα την επιστολή ψήφο. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ Πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος τοποθέτησε τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησής του στην ολοκλήρωση της τετραετίας, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του το 2015 και τη στάση του στην προεδρική εκλογή.

«Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού, Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» προειδοποίησε, ενώ χαρακτήρισε καταστροφή για τη χώρα την απλή αναλογική.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο των πρώτων 100 ημερών του στην εξουσία, σημειώνοντας πως «Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο, γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, καθώς ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να “σπάσει” γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος είτε για την επιτυχία είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός Πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις».

Σε ένα ακόμα ζήτημα που προκαλεί τριβές με την αντιπολίτευση, για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, o Κ. Μητσοτάκης είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία, βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή, αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια».

«Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, προχωρώντας σε δηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη και μιλώντας για πιθανή αναβίωση του ISIS.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή στάση, ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Ευρώπη συνολικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο. «Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε, επισημαίνοντας πως εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία – κυρώσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη: