Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στα πλαίσια της υπογραφής του «Κοινού Μνημονίου για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, βρέθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού καλωσόρισε τον Ρώσο ΥΠΕΞ, επεσήμανε πως η επίσκεψή του στη χώρα μας πραγματοποιείται σε μια δύσκολη και καθοριστική συγκυρία, καθώς όπως είπε, «η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας, είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα».

Παράλληλα σε ό,τι αφορά τη δράση της Τουρκίας, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως έχει λάβει «ρόλο ταραξία» και «καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη». Επίσης συμπλήρωσε ότι «κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

Ακόμα επεσήμανε πως υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον ως προς τον έλεγχο τέτοιων προκλητικών συμπεριφορών αλλά και στην υπενθύμιση «σε όποιον τις ασκεί», τα πραγματικά του όρια, είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά, κύριε Υπουργέ, με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, όπως και των κανόνων καλής γειτονίας», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Και πρέπει να σας πω ότι άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση, κύριε Υπουργέ, την πρόσφατη υπενθύμισή σας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους».

Ελληνορωσικές σχέσεις

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, «αυτό δεν μας εμποδίζει, όμως, κύριε Υπουργέ, να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Ρωσία. Καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά», είπε.

Επιπροσθέτως υπενθύμισε πως «το 2021 είναι “Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας” και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον», ανέφερε.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο όπως είπε αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας την 25η Μαρτίου του 2021, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρίγκιπα Κάρολο, «ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λαβρόφ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις

Με τη σειρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια η οποία και προηγήθηκε εκείνης του Μαξίμου, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, για την οποία επεσήμανε πως «είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης». Επίσης υπογράμμισε ότι χρειάζεται «το ταχύτερο δυνατόν αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου».

Επιπροσθέτως είπε πως «αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών», συμπληρώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου και εξέφρασε τη βούληση της Ρωσίας να συμβάλλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς «η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή».

Συνεχίζοντας, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε τη συμφωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφορικά με τις προσπάθειες «να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια», πράγμα το οποίο τόνισε ότι «είναι κάτι πολύ επικίνδυνο».
Συμπλήρωσε δε, πως «εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις».

Σχετικά με το ίδιο ζήτημα, ανέφερε ότι «θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του επεσήμανε πως «βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Νωρίτερα, ο Σ. Λαβρόφ, επισκέφτηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος επίσης προχώρησε σε δηλώσεις, αναφερόμενος στις θεματικές που συζήτησαν οι δύο διπλωμάτες. Όπως είπε ο Ν. Δένδιας, «συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας».

Ακολούθως σημείωσε πως «η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις. Εξέφρασα στον κύριο Λαβρόφ την ανησυχία της Ελλάδας για τον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας», υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας.

Μάλιστα συνέχισε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στη γείτονα, χαρακτηρίζοντάς τη «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές», οι οποίοι όπως υποστήριξε, «μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή», αναφερόμενος τόσο στις συγκρούσεις στη Συρία, όσο και στη γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή. Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε πως «είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο Ν. Δένδιας για να συνεχίσει λέγοντας πως «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής εξήγησε ότι η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, αποτελεί «συνέχεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου», καθώς «οι χώρες και λαοί μας συνδέονται με μακρά φιλία που εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Οι σχέσεις έχουν διάρκεια αιώνων» σημείωσε.

Επιπλέον είπε πως «η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας. Τονίσαμε τη σημασία ενίσχυσης των διμερών διπλωματικών επαφών μας. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Ελλάδα και Ρωσία έχουμε πολλά να κερδίσουμε δουλεύοντας μαζί», κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.