Στην Ολομέλεια εισάγεται και ψηφίζεται μέχρι το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει προαναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και σε άλλες ομάδες επαγγελματιών, πέραν των ήδη δικαιούχων, και την κατάθεση τροπολογίας για ρύθμιση των οφειλών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, για τους οποίους, από την εκκαθάριση του 2019, προέκυψε οφειλή, κατά μέσο όρο 1.400 ευρώ. Σημειώνεται πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των διατάξεων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πλειοψηφία, κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι πρωτοβουλία για το «κοινωνικό κράτος», στις δύσκολες συνθήκες του κορονοϊού, και πως ψηφίζεται σήμερα ένα νομοσχέδιο για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το οποίο αποδεικνύει πως «η πραγματικά λαϊκή παράταξη είναι η Νέα Δημοκρατία».

Σημειώνεται πως πέραν του ζητήματος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, οι βουλευτές της πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο:

  • Επιδιώκει να καλύψει το νομοθετικό κενό στο πλαίσιο των προϋποθέσεων αδειοδότησης για τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία.
  • Για πρώτη φορά άστεγοι και κακοποιημένες γυναίκες εντάσσονται στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα έχουν και χρηματική βοήθεια και στέγη φιλοξενίας.
  • Δίνεται δυνατότητα σε οικογένειες με βιολογικά παιδιά με αναπηρία να υιοθετήσουν ή να καταστούν ανάδοχες οικογένειες, καθώς καταργείται η τυπική εξέταση των προϋποθέσεων της καλής διανοητικής και σωματικής υγείας για τους συνοικούντες των υποψηφίων αναδόχων γονέων. Παράλληλα, προχωρά η καταγραφή όλων των παιδιών στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, ενώ θα διενεργούνται και μαθήματα σε γονείς εξ αποστάσεων, λόγω και των έκτακτων συνθηκών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
  • Δίνεται παράταση στις αιτήσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων γέννησης και αυξάνεται ο προϋπολογισμός του σχετικού επιδόματος, από τα 123 εκατομμύρια ευρώ που ήταν για το 2020, στα 160 εκατομμύρια ευρώ για το 2021.
  • Θεσπίζεται πρόγραμμα με τίτλο «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους».
  • Δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τη χορήγηση επιδόματος στεγαστικής συνδρομής σε όλους τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους, με τον ταυτόχρονο μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ.
  • Λαμβάνεται ειδική μέριμνα στη σύνταξη χηρείας αναφορικά με τα αμφοτερόπλευρα ορφανά τέκνα.

Βροχή τροπολογιών από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει καταθέσει πλήθος προτάσεων και τροπολογιών. Συγκεκριμένα:

Οι τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπουν:

  • Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος.
  • Να επεκταθούν για 6 μήνες τα χορηγούμενα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση και να δοθεί το προνοιακό αναπηρικό επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ειδικά για την περίοδο των εορτών, λόγω της ιδιαίτερης ευαλωτότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, το προνοιακό αναπηρικό επίδομα θα πρέπει να δοθεί διπλό σε όσους το δικαιούνται.
  • Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.
  • Καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης εντός του Δεκεμβρίου 2020.
  • Παροχή προθεσμίας στους υποψήφιους στις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικούς για την προσκόμιση του παραβόλου των 3 ευρώ.

ΚΚΕ

Τέσσερις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που προβλέπουν:

  1. «Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και στους δικαιούχους βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένους».
  2. «Επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα)».
  3. «Αναδρομική ισχύς της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας από ασφαλισμένους του πρ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, αναφορικά με τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης».
  4. «Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος».

ΜέΡΑ25

Μέτρα για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ προτείνει το ΜέΡΑ25, με τροπολογία που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με την τροπολογία προτείνονται:

  • Επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) στο σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ.
  • Οργανική ένταξη του Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού στο ΕΣΥ, στις θέσεις και τις υγειονομικές μονάδες που ήδη υπηρετεί.
  • «Επίταξη, στα Συνταγματικά πλαίσια και όπως αυτά ορίζονται από τα Άρθρα 18, παρ. 3 και 22, παρ. 4, με την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», γιατί «οτιδήποτε διαφορετικό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

Κίνημα Αλλαγής

Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως 30 Απριλίου 2021, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται, αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα μέχρι το τέλος Απριλίου και μετάθεση των προθεσμιών για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με επικεφαλής την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται επίκληση των «αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών και των δυσχερειών», λόγω της πανδημίας.