Ανατροπή στα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί το πρωί της Παρασκευής φέρνει το νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

«Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Μετά τις νέες εξελίξεις, είναι σαφές ότι διαμορφώνεται ένα ρήγμα εντός της Ε.Ε., με τη Μ. Βρετανία να απομακρύνεται από τον πυρήνα των αποφάσεων και ότι οι πιέσεις του γαλλογερμανικού άξονα για επιτάχυνση της έγκρισης των αλλαγών.

Στο σύμφωνο ενσωματώνεται η πρόβλεψη για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, με το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Ο κανόνας θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των χωρών μελών σε συνταγματικό ή ανάλογο επίπεδο, και θα περιλαμβάνει αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση παράβασης. Τις βασικές αρχές του θα οριστούν από την Κομισιόν, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εποπτεύει την υιοθέτησή τους στο εθνικό δίκαιο.