Ο βρετανικός Guardian, επικαλούμενος πηγές από το παρασκήνιο, περιγράφει την επιμονή του γερμανού ΥΠΟΙΚ, την έκπληξη στην ΕΚΤ και την Κομισιόν, και τις αντιδράσεις από Παρίσι και Ρώμη.

Η συνοπτική εικόνα που περιγράφει η αναφορά του Guardian είναι η εικόνα σκληρής πίεσης που προέρχονταν κυρίως από την πλευρά του γερμανού ΥΠΟΙΚ και την πρόταση βόμβα για προσωρινό Grexit, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρεται ως «αποφασισμένος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη», και μάλιστα από την αρχή του χρόνου.

Προληπτικό χτύπημα

Η εφημερίδα αναφέρει ότι την Παρασκευή, παραμονή του Eurogroup, η πλευρά του Β. Σόιμπλε είχε στείλει σε «πολύ μικρό αριθμό ανώτατων αξιωματούχων» ένα μέιλ με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η πρόταση παρουσιάζεται από την εφημερίδα ως «προληπτικό χτύπημα» απέναντι στην ελληνική θέση. Στην πρόταση περιλαμβανόταν και το ζήτημα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η Μέρκελ, υποστηρίζει ο Guardian, ενημερώθηκε για το μέιλ του Σόιμπλε μερικές ώρες νωρίτερα. Όμως, αναφέρει η εφημερίδα, το κλίμα ήταν ήδη βαρύτατο απέναντι στην Ελλάδα «και η έκβαση του δημοψηφίσματος είχε καταστρέψει το ελάχιστο εμπιστοσύνης που είχε απομείνει και είχε φέρει πιο ψηλά στην ατζέντα το Grexit».

Οι ηγέτες του «σχεδίου Β»


«Οι σκληροί δεν ήθελαν καν να συζητήσουν νέο πακέτο, αλλά να συζητηθεί κατευθείαν η διαχείριση της έξωσης από το ευρώ. Οι ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας και Σλοβακίας ηγούνταν των εκκλήσεων για το “σχέδιο Β”, η ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε ήταν εχθρική προς την ελληνική πλευρά, με την εξαίρεση Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου».

«Ο μόνος που έφερε ευθέως αντίρρηση στην πρόταση Σόιμπλε ήταν ο γάλλος Σαπέν, ενώ ο ισπανός υπουργός απλώς επεσήμανε πως θα υπήρχαν νομικά κωλύματα» αναφέρεται. «Ο ίδιος ο Σόιμπλε δεν μίλησε πολύ, μέχρι που πρότεινε επιπλέον να σταλούν στην Αθήνα όλοι οι έλληνες υπάλληλοι της Κομισιόν για να “ξαναστήσουν τη χώρα”» αναφέρεται -και όταν ακούστηκαν αντιδράσεις, διαμαρτυρήθηκε πως «μόνο εγώ είμαι δημιουργικός εδώ».

» Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά του Guardian