Για αγώνα αλήθειας και ευθύνης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει της 25ης Ιανουαρίου, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέπτεται προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον κ. Σαμαρά με τη φράση «έφτασε η μεγάλη στιγμή, κύριε πρωθυπουργέ». 

«Η Βουλή διαλύθηκε πρόωρα. Τις εκλογές δεν τις θέλει ο λαός. Δεν είναι απαραίτητες. Γίνονται από κομματική ιδιοτέλεια. Όταν όμως πρόκειται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του έθνους, απαιτείται αγώνας αλήθειας και ευθύνης», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι τα κόμματα που πρέπει να μπαίνουν μπροστά, είναι η Πατρίδα», «Όταν μάλιστα, εξαρτάται από τον αγώνα αυτό η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, τότε, κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνεστε ότι δίνουμε τον αγώνα αυτό και θα τον δώσουμε, με αίσθημα υπέρτατης ευθύνης απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας», συνέχισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται τίποτα, παρά μόνο αντισυμβατικές ενέργειες και ξανά εκλογές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός χώρος της Ν.Δ. κατακερματίστηκε πολιτικά το 2011, αλλά τώρα μπορεί ξανά να ενωθεί».
 
Μιλώντας στον «Βήμα FM», εκτίμησε ότι «θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά δεν θα πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες που κάναμε τα τελευταία 2,5 χρόνια».
 
Πρέπει, είπε ο κ. Μεϊμαράκης «να εξηγήσουμε στους πολίτες τι είναι αρνητικές μονομερείς ενέργειες και τι είναι μονομερείς ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυμβατική μονομερής ενέργεια και δεν μπορεί να γίνει  αποδεκτή από τους Ευρωπαίους».
 
 Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει  ότι θα καταργήσει τους εκτελεστικούς νόμους. «Είναι αντισυμβατική ενέργεια. Δεν σέβεται δηλαδή τις δεσμεύσεις η χώρα, που έχει αναλάβει με την υπογραφή της».