Το βράδυ της Δευτέρας υπερψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ενσωματώνει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής με 158 θετικές ψήφους, έναντι 124 κατά, στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ. Υπερψηφίσθηκαν τα άρθρα 10, 17 και 18 του νομοσχεδίου που αφορούν εργασιακά ζητήματα, όπου μεταξύ άλλων θεσπίζει τις υπερωρίες αναπλήρωσης χρόνου εργασίας σε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα και τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων. Για τις συγκεκριμένες διατάξεις ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ.

Τα άρθρα που ψηφίστηκαν και ενισχύουν την αντεργατική πολιτική

Από τα νέα αντεργατικά μέτρα, τα πλέον σημαντικά είναι το άρθρο 10 που προβλέπει την επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ σε προληπτική καραντίνα.

Το άρθρο 17 προβλέπει τη μείωση δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.

Το άρθρο 18 παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους να τους απασχολούν υπερωριακά, χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας.

Απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του ορίου υπερωριών και περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων