«Θα είμαστε σε θέση σταδιακά να μετατρέψουμε τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού σε θέσεις επιμελητών Β΄, δηλαδή σε μόνιμες θέσεις του ΕΣΥ, που τόσο έχουμε ανάγκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στη θέση του και μετά την κρίση, διότι οι ανάγκες του συστήματος υγείας είναι πολλές» δήλωνε σε εκείνες τις πρώτες ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας του περασμένου Μαρτίου ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Αντίστοιχη υπόσχεση έδινε λίγες εβδομάδες αργότερα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

«Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας» δήλωνε στο πρώτο του διάγγελμα εν μέσω πανδημίας ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, εννέα και πλέον μήνες αργότερα, όχι μόνο οι υποσχέσεις για μονιμοποίηση των ανθρώπων που έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχουν δει τις εξαγγελίες να γίνονται πραγματικότητα, αλλά παρακολουθούν και μεθοδεύσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη σημερινή παρουσία τους στο σύστημα υγείας, ενώ διαλύουν και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών στο TPP και κατόπιν επιβεβαίωσης από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, προκύπτει πως στα νοσοκομεία του Ρίου, του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, της Αγίας Σοφίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, το Δημόσιο τροποποιεί μονομερώς τις συμβάσεις των επικουρικών υγειονομικών. Αποτέλεσμα, αντί της μονιμοποίησης, να εντάσσονται σε αμφίβολα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία εκτός του κινδύνου χρηματοδότησης, ενέχουν και το πρόβλημα πως αφορούν διετή προγράμματα, και όχι τριετή, όπως είναι οι προσλήψεις των υγειονομικών που μεταφέρονται σε αυτά. Μάλιστα, σε μερικούς από τους προσληφθέντες του περασμένου Μαρτίου, οι μετατροπές αυτές φέρονται να έχουν γίνει εξαρχής.

«Ήδη από τον Μάρτιο 2020 πολλοί επικουρικοί γιατροί από αυτούς που προσλήφθηκαν «λόγω επιδημίας» είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ αντί να ενταχθούν στην κανονική μισθοδοσία των νοσοκομείων (ή των ΥΠΕ όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας). Αυτό είχε δημιουργήσει απαράδεκτα προβλήματα και καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών αλλά σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και των τακτικών αποδοχών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, θυμίζοντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δίνοντας παραδείγματα νοσοκομείων στα οποία έχουν ήδη γίνει οι μονομερείς τροποποιήσεις συμβάσεων, και απαιτώντας να υλοποιηθεί άμεσα η κυβερνητική δέσμευση των μονιμοποιήσεων, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη αυτή τακτική της μονομερούς μετατροπής των συμβάσεων.

Διαβάστε την υπόλοιπη ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ήδη από τα μέσα Μαρτίου είχε δεσμευτεί δημόσια πως οι επικουρικοί υγειονομικοί θα μονιμοποιούνταν. Έκτοτε αυτή η εξαγγελία έχει επαναληφθεί πολλές φορές από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια χωρίς να υλοποιηθεί.

Μάλιστα αυτές τις τελευταίες μέρες σε πολλά νοσοκομεία (νοσοκομείο Ρίου, νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πάτρας, νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Αθήνας κλπ) οι διοικήσεις τροποποιούν μονομερώς τις συμβάσεις και των υπόλοιπων επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, τους απεντάσσουν από την μισθοδοσία των νοσοκομείων και τους πετούν κι αυτούς σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Και αυτό αφορά ακόμα και επικουρικούς που έχουν τριετή σύμβαση ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχει… διετή διάρκεια (!).

Αυτή είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε αυτούς που κατά τα άλλα αποκαλεί «ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες»: επιστημονική ομηρία, εργασιακή ανασφάλεια και απληρωσιά.

Απαιτούμε:

  • Να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για μονιμοποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.

  • Να αναιρεθεί η απαράδεκτη μονομερής μετατροπή των συμβάσεων σε ΕΣΠΑ που αποτελεί ακραίο παράδειγμα της μεταχείρισης των νέων υγειονομικών επιστημόνων ως «αναλώσιμα υλικά μίας χρήσεως».