Σύμφωνα με το Reuters, ήταν εκπρόσωπος της ίδιας της Bayer που παραδέχτηκε την περασμένη Κυριακή πως οι πρακτικές παρακολούθησης «φίλων» και επικριτών της Monsanto ενδέχεται να ξεπερνούσαν τα σύνορα της Γαλλίας, για την οποία αποκάλυψε η Le Monde και άλλα μέσα ενημέρωσης πως παρακολουθούνταν περισσότερα από 200 πρόσωπα για τις απόψεις τους για τη γλυφοσάτη, μεταξύ των οποιων δημοσιογράφοι, πολιτικοί και επιστήμονες.

«Είναι ασφαλές να πούμε ότι και άλλες χώρες επηρεάζονταν από λίστες… Υποθέτω ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν» δήλωσε ο Ματίας Μπέρνινγκερ, επικεφαλής δημοσίων υποθέσεων και βιωσιμότητας της Bayer. Ο ίδιος βέβαια δεν παραδέχτηκε πως πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα, προσθέτοντας ότι έχει εξουσιοδοτηθεί εξωτερική νομική εταιρεία για να αξιολογήσει τις πρακτικές αυτές της Monsanto. «Όταν συλλέγεις δεδομένα προσώπων τα οποία δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα, τότε σαφέστατα διαβαίνεις τον Ρουβίκωνα», ανεξαρτήτως αν παραβιάστηκε όντως η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, τα γαλλικά δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα Inra και CNRS δήλωσαν πως θα κινηθούν νομικά σχετικά με την «κακή χρήση» προσωπικών δεδομένων, αφού διαπίστωσαν πως ορισμένοι ερευνητές και στελέχη τους βρίσκονταν στη γαλλική λίστα της Monsanto.

Την περασμένη Παρασκευή οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα αφότου η εφημερίδα Le Monde προσέφυγε κατά της Monsanto υποστηρίζοντας ότι είχε φακελώσει τουλάχιστον 200 ανθρώπους με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τους επηρεάσει ώστε να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στα φυτοφάρμακα και τη γλυφοσάτη.

Μεταξύ των όσων έχουν έρθει στη δημοσιότητα από τις αποκαλύψεις, έγγραφο που καταγράφει τα ονόματα των υπό παρακολούθηση προσώπων, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Τους συμμάχους, τους πιθανούς συμμάχους «προς στρατολόγηση», εκείνους που θα πρέπει να «εκπαιδευτούν», και εκείνους που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Άλλες πληροφορίες που καταγράφονται, είναι προσωπικά δεδομένα όπως τα χόμπι των ανθρώπων αυτών. Άλλο έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό κανάλι France 2, τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα βαθμολογούνται, με «βαθμολογία» από 0 έως 5, για τη στάση τους σε μία σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων για τα μεταλλαγμένα και τα ζιζανιοκτόνα.