Στην έκθεση με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ίσως είναι διαχειρίσιμη, αλλά οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμώνται», ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, αλλά η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το σενάριο του Grexit.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του τμήματος Global Sovereign Risk, Άλιστερ Γουίλσον, η Ευρωζώνη πιθανότητα θα μπορούσε να διαχειριστεί την απώλεια της Ελλάδας σε πρώτη φάση, αλλά θα προκαλούνταν ένα σοκ εμπιστοσύνης που θα επηρέαζε και τις υπόλοιπες χώρες στη συνέχεια.

«Ο άμεσος αντίκτυπος ίσως είναι περιορισμένος λόγω των περιορισμένων εμπορικών δεσμών της Ελλάδας και της χαμηλότερης έκθεσης που έχουν οι αγορές άλλων χωρών της ευρωζώνης στην Ελλάδα. Ωστόσο, μια έξοδος θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να προκαλέσει σοκ εμπιστοσύνης και αναταραχή στις αγορές των κρατικών ομολόγων.

Αυτό αναπόφευκτα θα επηρέαζε την πορεία των μελλοντικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θα αύξανε, έστω και λίγο, την πιθανότητα και αυτοί να καταλήξουν σε χρεοκοπία και έξοδο», ανέφερε ο Γουίλσον.

Όπως τονίζει η έκθεση, ο αντίκτυπος του μεγάλου πλήγματος στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα από ένα ενδεχόμενο Grexit. Ο τρόπος με τον οποίο οι φορείς των πολιτικών αποφάσεων θα χειριστούν μια πιθανή έξοδο θα καθορίσει και την έκταση της μετάδοσής της, καταλήγει η έκθεση.