«Η σύγκρουση με το Βερολίνο είναι αντιπαραγωγική»: Αυτή η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Le Monde τη Δευτέρα θα φαινόταν πριν από μία εβδομάδα περίεργη, επειδή Γαλλία και Γερμανία υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια την ομοψυχία τους τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης όσο και στη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ιδέας.
 
Η δήλωση αυτή όμως φτάνει για να γίνει τίτλος της συνέντευξης και πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας -στην έντυπη έκδοση της προηγούμενης ημέρας, ο Αλέν Ζυπέ επίσης προειδοποιούσε για το «θανάσιμο κίνδυνο» μίας σύγκρουσης με το Βερολίνο. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το πρωτοσέλιδο της Liberation τη Δευτέρα, με τίτλο για το «PS που έχει ντεραπάρει» και την Άνγκελα Μέρκελ να γελάει πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ.
 
Το ζήτημα είχε ξεκινήσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έκανε λόγο για ανάγκη να συγκρουστεί το Παρίσι με το Βερολίνο για την λιτότητα. 
 
Την ίδια περίπου στιγμή εμφανίστηκε και ένα προσχέδιο εγγράφου του PS το οποίο θα συζητείτο τον Ιούνιο, και στο οποίο επικρίνεται η «εγωιστική αδιαλλαξία» της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία «ενδιαφέρεται μόνο για τις καταθέσεις των Γερμανών». Τα σχόλια για την «καγκελάριο της λιτότητας» αφαιρέθηκαν γρήγορα, αλλά η κατάσταση δεν έγινε λιγότερο άβολη.
 
Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε στο twitter (σε μηνύματά του σε γαλλικά και σε γερμανικά) πως η γαλλογερμανική φιλία είναι αναντικατάστατη και πως χωρίς έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της Ευρώπης.
 
Πιο αιχμηρός ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ: Λέγοντας πως Γαλλία και Γερμανία έχουν τις δικές τους πολιτικές και πως το Παρίσι «δεν μπορεί να ρίχνει τις αποτυχίες του αλλού», ο υπουργός προειδοποίησε ανοικτά για «λαϊκισμό». Υπερθεματίζοντας, ο υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν μίλησε για «εντελώς ανάρμοστους» χαρακτηρισμούς που στρέφονταν εναντίον της καγκελαρίου. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνέντευξη του Μοσκοβισί, «καθ' ύλην αρμόδιου», τη Δευτέρα. Η σύγκρουση με την Γερμανία θα ήταν «αντιπαραγωγική» επειδή αφ'ενός ξεκινά από τη «λανθασμένη υπόθεση ότι όλες μας οι δυσκολίες ξεκινούν από τη Γερμανία»  και αφ' ετέρου επειδή θα αγνοούσε τον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης, και το θεμελιώδη ρόλο της γαλλογερμανικής συνεργασίας στην ευρωπαϊκή ιδέα.
 
«Διάλογο ναι, αλλά ανοικτή σύγκρουση σίγουρα όχι» τόνισε ο Μοσκοβισί. Όσον αφορά μάλιστα τη διαμάχη, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το Παρίσι «κάθε άλλο παρά» απομονωμένο είναι: «Σήμερα οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και σε κάποιο βαθμό και η Κομισιόν καταδικάζουν όπως εμείς τη λιτότητα και τάσσονται υπέρ πολιτικών για ανάπτυξη» τονίζει.
 
Αυτό όμως, επισημαίνει, δεν σημαίνει ότι υπάρχει σύγκρουση: «Όταν μιλώ φιλικά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχεται πως ουσιαστικά η Γαλλία χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι φετιχιστική προσκόλληση σε έναν αριθμό».