X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μούχλα, σκουπίδια και εγκατάλειψη στις εστίες της Κομοτηνής καταγγέλλουν φοιτητές του ΔΠΘ

Εικόνες εγκατάλειψης και πλήρους απαξίωσης των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, που εκθέτουν το υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) που τις διαχειρίζεται καταγγέλλουν φοιτητές, παρά το γεγονός πως επανηλλειμένως έχουν ζητήσει παροχή αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης, σίτισης, μεταφορών και σπουδών γενικότερα.
|

Όπως καταγγέλλουν φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με κείμενό τους στο TPP, «χρόνια τώρα οι σύνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής θυμίζουν παρατημένες γειτονιές. Η αξιοπρεπής στέγαση αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσας σημασίας από τις πρυτανικές αρχές, άσχετα εάν έχουμε απευθυνθεί αλλεπάλληλες φορές στο ίδρυμα που διαχειρίζεται τις εστίες (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ζητώντας παροχή αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης, σίτισης, μεταφορών και σπουδών γενικότερα».

Στην καταγγελία τους, οι φοιτητές κάνουν λόγο για καταστάσεις όπως ακαθαρσίες στους διαδρόμους «που βρωμάνε μούχλα και υγρασία», μη πόσιμο νερό, δρόμους που είτε είναι πλημμυρισμένοι από την βροχή είτε απο σκουπίδια, έλειψη ζεστού νερού για κάποια διαστήματα, ελλιπής θέρμανση, σοβάδες που πέφτουν και την ύπαρξη ποντικιών στην λέσχη σίτισης. Στα παραπάνω, από την περσινή χρονιά προστέθηκαν τα ζητήματα με τη λέσχη σίτισης.

«Συγκεκριμένα, το τελευταίο επεισόδιο σε ένα μακροσκελές σίριαλ, ήταν η είσοδος του ΕΦΕΤ και η παρατήρηση της επι χρόνια προβληματικής στέγης που στάζει κάθε φορά που βρέχει. Οι σταγόνες της βροχής, εκτός του ότι έπεφταν μέσα στο χώρο που παρασκευάζεται και καταναλώνεται το φαγητό, οριακά ερχόταν σε επαφή με πίνακες ηλεκτρισμού, πρίζες και φώτα θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στα μαγειρεία, αλλά και τους φοιτητές» αναφέρουν συγκεκριμένα.

Οι φοιτητές τονίζουν πως παρότι το αρμόδιο ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναγνώριζε στο παρελθόν τα χρόνια προβλήματα και δεσμευόταν για την επίλυσή τους, ουδέποτε έλαβε δράση.

«Η λέσχη κρίθηκε ακατάλληλη για παρασκευή γευμάτων, δίνοντας την δυνατότητα στον Κ. Χούτο να περάσει τη σίτιση μας σε συνθήκες κέτερινγκ, ενώ προφανώς οι αρμόδιοι συνεχίζουν την σιγή ιχθύος, θέτοντας σε διακύβευση τη λειτουργεία της» καταγγέλλουν οι φοιτητές, αναμένοντας την αντίδραση του κρατικού φορέα.

Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η φοιτητική κοινότητα προχωράει σε αντίστοιχες καταγγελίες, καθώς πριν έναν χρόνο, τον περσινό Οκτώβριο, προχώρησαν σε κοινή διαμαρτυρία με τον φοιτητικό σύλλογοςοικότροφων φοιτητών Ξάνθης, καταγγέλλοντας παράλληλα πως «τα δωμάτια δεν είναι σε καλή κατάσταση, πολλά ξύλα στα σπίτια είναι σάπια, μερικές ντουλάπες δεν έχουν πόρτες, υπάρχει υγρασία στους τοίχους, μερικοί τοίχοι είναι πεσμένοι, νερό ζεστό έχουμε κατά διαστήματα “δηλαδή έχει τύχει ακόμη και Δεκέμβριο να μην έχουμε για ένα διάστημα ζεστό νερό».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2019, ΔΠΘ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ προχώρησαν στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων των φοιτητικών εστιών σε Κομοτηνή και Ξάνθη, με το κόστος του προϋπολογισμού να φτάνει τα 13 εκατ. ευρώ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις