Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στην περιοχή Γρόττα της Νάξου και  θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα. Είναι συγγραφέας του Μαουτχάουζεν, της Αυλής των Θαυμάτων, της Στέλλας, του Δράκου, του Μεγάλου μας Τσίρκου και άλλων σπουδαίων έργων.

Το Μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, θα υποδέχεται στο εξής όσους επιθυμούν να γνωρίσουν, μέσα από ένα εξαιρετικό αρχείο, τον συγγραφέα που ανανέωσε τη μεταπολεμική θεατρική δραματουργία με το σημαντικό του έργο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τον χώρο του γραφείου του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, πολύτιμη και ευγενική δωρεά της κόρης του, Κατερίνας Καμπανέλλη.

Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες για το έργο του, αλλά και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε.

Στόχος είναι το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, να γίνει κέντρο μελέτης του έργου του και του θεάτρου γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, για εφήβους και ενήλικες καθώς και εργαστήριο δημιουργικής θεατρικής γραφής, ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.