Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο το οποίο επικαλείται ως πηγή ανώτερο αξιωματούχο των Τουρκικών Αρχών Ασφαλείας, λίγα 24ωρα μόλις μετά την τρομοκρατική ενέργεια στον αερολιμένα «Ατατούρκ» και από την οποία έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 240, οι Αρχές πραγματοποίησαν συνολικά 16 εφόδους σε διαφορετικά σημεία της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα ταυτόχρονα ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στους υπόπτους να πληροφορηθούν γι' αυτές και να εξαφανιστούν.

Μετά την ευρεία επιχείρηση των Αρχών, συνελήφθησαν περίπου 16 άτομα, τα τρία εκ των οποίων αναφέρθηκε πως δεν είναι τουρκικής υπηκοότητος, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια επιπλέον πληροφορία για την εθνικότητά τους.

Η ίδια πηγή διαρρέει στο Reuters ότι υπάρχει η εκτίμηση πως τουλάχιστον ένα άτομο από αυτά που συμμετείχαν στην πολύνεκρη ενέργεια είναι αλλοδαπός, συμπληρώνοντας πως σε κάθε περίπτωση οι έρευνες βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας κλειστού κυκλώματος που είχε δοθεί στη δημοσιότητα έδειχνε δυο άτομα τα οποία περπατούσαν στον χώρο των αφίξεων του Αεροδρομίου ντυμένοι με μαύρα ρούχα έχοντας στα χέρια τους πυροβόλα όπλα.

Άλλο βίντεο δείχνει έναν άνδρα που φοράει γιλέκο και τζιν να μπαίνει στο αεροδρόμιο λίγο πριν την επίθεση.

Όπως μετέδωσε την Πέμπτη το τοπικό δίκτυο Haberturk που αναφέρεται σε πηγές της Τουρκικής Αντιτρομοκρατικής αλλά και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, εκτιμάται πως πρόκειται για Τσετσένο ο οποίος ήταν εκείνος που πυροδότησε τις ζώνες των εκρηκτικών

Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να έφτασε στην Κωνσταντινούπολη πριν από 32 ημέρες και να νοίκιασε διαμέρισμα με συμβόλαιο 1 έτους, εμφανίζοντας ως ταυτότητα ένα Ρωσικό διαβατήριο.