X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη, Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μπαρνιέ αντί για Βέμπερ στο τραπέζι για την προεδρία της Κομισιόν

Με λιγότερο από έναν μήνα για τις ευρωεκλογές, και παρά τις επίσημες υποψηφιότητες του Μάνφρεντ Βέμπερ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και του Φρανς Τίμερμανς για τους Σοσιαλιστές, τα σενάρια για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ οργιάζουν. Δημοσιεύματα από τη Γερμανία και τη Γαλλία φέρνουν το όνομα του επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ ως πιθανό νέο πρόεδρο, αποτυπώνοντας την ένδεια επιλογών που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα της Κομισιόν.
|

Σύμφωνα με τη γερμανική Sueddeutsche Zeitung και και την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δεν είναι επίσημα μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν πιθανό διάδοχο του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
 
Όπως αναφέρεται, το πρώτο debate των κορυφαίων υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ τη Δευτέρα το βράδυ. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Στίβεν φαν Χεκε, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο στη βελγική πόλη Λεβεν δήλωσε πάντως ότι: «Αυτή δεν είναι μια εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας, γιατί ουδείς γνωρίζει σήμερα, ποιος θα είναι υποψήφιος για το πολιτικό αξίωμα». Ενδιαφέρουσα ήταν η αντίδραση των φοιτητών στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου: Γελούσαν, λες και άκουσαν ένα καλό αστείο από τον καθηγητή τους. Και αυτό ακριβώς σήμαινε η παρατήρηση: «Επίσημα ο Μισελ Μπαρνιέ δεν είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν οτι μπορεί τελικά να είναι αυτός που θα κάνει την έκπληξη», δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ πηγές στις Βρυξέλλες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.
 
Την ίδια ώρα, η γαλλική Le Monde τον χαρακτηρίζει «ανεπίσημο υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν και γράφει επίσης ότι «αν και δεν το δηλώνει δημόσια, ο Μπαρνιέ βρίσκεται ήδη σε εκστρατεία για την πιο υψηλόβαθμη θέση της ΕΕ».
 
Ο Μπαρνιέ είναι Γάλλος, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών πριν από 15 χρόνια και όταν Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά από το 2010 έως το 2014. Ωστόσο, σήμερα έχει την κρισιμότερη αποστολή: Από τον Οκτώβριο του 2016, είναι ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Το όνομα του Μπαρνιέ ακούγεται ξανά και ξανά στις συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής», τονίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ακόμη εντελώς ανοιχτή πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές».
 

Μπαρνιέ vs Βέμπερ για την ευρωπαϊκή Δεξιά

 
Ισχυρότερη παράταξη στο ευρωκοινοβούλιο θα είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, και κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ. Όπως γράφει πάντως η βαυαρική Sueddeutsche Zeitung ο Βέμπερ θέλει να είναι πρόεδρος της Κομισιόν αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο ευρωκοινοβούλιο – ειδικά καθώς υπάρχουν μεταξύ των ηγετών και κάποιοι που λένε ότι θα αποδεχθούν ως διάδοχο του Γιουνκέρ μόνο κάποιον που έχει διατέλεσει σε κορυφαία ευρωπαϊκά ή εθνικά αξιώματα.
 
Ίσως οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να θέλουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, ποιος θα γίνει Πρόεδρος της Επιτροπής, όπως συνέβαινε μέχρι το 2014. Και σε αυτές τις συζητήσεις, δύο ονόματα ακούγονται όλο και πιο συχνά: η Μαργκρετ Βέσταγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού στον αγώνα κατά των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ, από τον οποίο οι αρχηγοί κυβερνήσεων έχουν μάθει να περιμένουν τα νέα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
 
Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει πως ο Μπαρνιέ αρνείται να σχολιάσει τις εικασίες για το επαγγελματικό του μέλλον, εικάζοντας πως δεν θέλει να έρθει σε αντίθεση με τον κορυφαίο υποψήφιο του κόμματος στο ΕΛΚ, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του για την ηγεσία της Κομισιόν.
 
«Είναι αλήθεια ότι ένα ομαλό Brexit είναι σημαντικό», είπε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στις αρχές της εβδομάδας. «Αλλά η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει και τον εαυτό της αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε : «Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε στο μέλλον την κυριαρχία της Ευρώπης στον κόσμο είναι η συνοχή. Είναι σημαντικό να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για να δοθεί κατεύθυνση στη δράση της ΕΕ».
 
Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της δράσης της ΕΕ: μια «πράσινη συμφωνία» για να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητη από τον άνθρακα μέχρι το 2050, ένα σύμφωνο για την ασφάλεια, μια κοινωνική και προοδευτική οικονομία για όλους και τέλος, μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για την αντιμετώπιση των μελλοντικών ροών προσφύγων από τη Λιβύη ή τη Συρία. «Στο επίκεντρο της δράσης της ΕΕ ειναι τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη με εκείνα τα μέλη που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – «αυτό είναι το τίμημα του Σένγκεν και η απουσία εσωτερικών συνόρων», δήλωσε ο Μπαρνιέ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις