Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συγκεκριμένα τεστ, που έως τώρα ήταν αμφιλεγόμενα αλλά χρησιμοποιούνταν για την αξιολόγηση ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που αιτούνταν άσυλο, είναι δεσμευτική και για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
 
Εκατοντάδες ΛΟΑΤΚΙ άτομα που φοβούνται τις διώξεις στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Τσετσενία έχουν ζητήσει άσυλο στην ΕΕ, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
 
Το Ευρωδικαστήριο εξέτασε συγκεκριμένα την υπόθεση ενός Νιγηριανού, ο οποίος υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Ουγγαρία τον Απρίλιο του 2015. Ο ίδιος υποστήριξε πως έφυγε από τη χώρα του, φοβούμενος τη δίωξη επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Το αίτημα του Νιγηριανού για άσυλο είχε απορριφθεί, αφότου στην έκθεση ενός ψυχολόγου δεν επιβεβαιωνόταν η ομοφυλοφιλία του. Όπως αναφέρει το BBC, δικαστήριο στο Σέγκεντ της Ουγγαρίας πρέπει τώρα να επανεξετάσει την υπόθεση, υπό το πρίσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
Τον Δεκέμβριο του 2014, το Ευρωδικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με μία παρόμοια υπόθεση στην Ολλανδία, κρίνοντας ότι τα τεστ για την εξακρίβωση του σεξουαλικού προσανατολισμού παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Στη νέα απόφασή του, το Δικαστήριο έκρινε ότι μολονότι ήταν αποδεκτό οι αρχές να ζητήσουν γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων, αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται με τρόπο που συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρει πως «ορισμένες μορφές εκθέσεων εμπειρογνωμόνων μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες» σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά προσθέτει ότι τα συγκεκριμένα τεστ παρεμβαίνουν στην ιδιωτικότητα ενός ατόμου. 


Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι ο η πραγματοποίηση μιας τέτοιας πραγματογνωμοσύνης «ισοδυναμεί με δυσανάλογη επέμβαση στην ιδιωτική ζωή του αιτούντος ασύλου», καθώς και ότι μια τέτοια επέμβαση είναι «ιδιαιτέρως σοβαρή, δεδομένου ότι προορίζεται να παράσχει μία εικόνα για τις πιο προσωπικές πτυχές της ζωής του αιτούντος».
 
Οι δικαστές σημείωσαν επιπλέον πως η αξιοπιστία αυτών των αξιολογήσεων αμφισβητείται και τόνισαν πως οι αρχές και τα δικαστήρια «δεν μπορούν να βασίζουν την απόφασή τους αποκλειστικά στα συμπεράσματα μιας έκθεσης εμπειρογνωμόνων και δεν πρέπει να δεσμεύονται από αυτά».
 
Σημειώνεται ότι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων δυτικών συμμάχων όπως η Ουγκάντα, η Νιγηρία, η Κένυα και η Μποτσουάνα.