Μιλώντας στο voria.gr ο  πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ωστόσο έκανε λόγο για μεμονωμένα γεγονότα.
 
«Λυπάμαι για αυτά τα γεγονότα τα οποία ωστόσο δεν εκπροσωπούν τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Είναι μεμονωμένα γεγονότα όμως αμαυρώνουν την πόλη και τους πολίτες. Μην ξεχνάμε ότι εκεί ήταν το εβραϊκό νεκροταφείο», σημείωσε.
 
Το Πανεπιστήμιο προέβη στον καθαρισμό του μνημείου, που ανεγέρθηκε σε ανάμνηση του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.
Το ΑΠΘ καταδίκασε την «απαράδεκτη πράξη» της βεβήλωσης του μνημείου, υπογραμμίζοντας πως «ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν λύσεις αλλά αποτελούν το πρόβλημα».
 
«Λύσεις προσφέρουν η μόρφωση και η παιδεία. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία και για μια πιο ανεκτική κοινωνία» τονίζει το ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, στη Θεσσαλονίκη.

 Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
 

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

 
Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι των «Εντάξει» και ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης.
 
«Καταδίκη για το βανδαλισμό του Εβραϊκού Μνημείου στο ΑΠΘ καθώς και κάθε παρόμοια πράξη. Στη Θεσσαλονίκη δε χωράνε πράξεις ρατσισμού και μισαλλοδοξίας», τονίζεται.
«Οι βέβηλοι, αυτοί που προέβησαν σε ασεβείς πράξεις και καταστροφές του Εβραϊκού Μνημείου στο ΑΠΘ, δεν έχουν θέση στην πόλη και στην κοινωνία μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.
 
«Ας σταματήσουν όλοι, από όλες τις πλευρές, να ρίχνουν λάδι στη φωτιά του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Ας σταματήσουν όλοι, που ο καθένας με το δικό του τρόπο προκαλεί, να προσβάλλουν τον πατριωτισμό, την πίστη και την υπερηφάνεια των κατοίκων της Θεσσαλονίκης μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία», τονίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η σημερινή βεβήλωση του  μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος προκαλεί αποτροπιασμό. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, επιτέλους, ότι η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές».