X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μπορεί ο Σάντερς να ανακόψει την πορεία της Κλίντον προς την τελική εκλογική διαδικασία;

Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση πραγματιστή και όχι ονειροπόλου ανθρώπου είναι «όχι». Ωστόσο, μία επικράτηση του Μπέρνι Σάντερς στην Καλιφόρνια στις 7 Ιουνίου, θα του φέρει περισσότερους αντιπροσώπους (delegates) και θα θέσει σε αμφισβήτηση την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τις συνεχείς νέες εγγραφές ψηφοφόρων και κυρίως νέων σε ηλικία, όπου ο Σάντερς κερδίζει σε προτιμήσεις.
|

της Θέας Μανούρα

1,5 εκατ. νέοι έχουν εγγραφεί στις εκλογικές λίστες από τον Ιανουάριο. Η εισροή καινούργιων εγγραφών – 218% αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2012 – είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό νέων ψηφοφόρων και θα μπορούσε το σενάριο επικράτησης του Μπέρνι Σάντερς την Τρίτη στην Καλιφόρνια να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά του Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, βρίσκονται πολύ κοντά στα ποσοστά, με την Κλίντον ωστόσο να έχει αυτή τη στιγμή 1769 αντιπροσώπους και ο Σάντερς 1501. Στους υπερεκπροσώπους (superdelegates), η Χίλαρι Κλίντον έχει σαφέστατα διευρυμένο προβάδισμα (544 έναντι 46).

Οι πρόσφατες ανοιχτές προκριματικές έχουν δείξει ότι ο γερουσιαστής του Βερμόντ τείνει να υστερεί σε προεκλογικές έρευνες και να έχει επιτυχίες τελικά στις προκριματικές εκλογικές διαδικασίες, χάρη στη συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων που επιθυμούν να εγγραφούν, έστω και την τελευταία στιγμή, στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.

Αν ο Μπέρνι Σάντερς τελικά επικρατήσει στην Καλιφόρνια, θα θέσει σε σημαντική αμφισβήτηση την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα αποσυρθεί έως ότου μετρηθεί και η τελευταία ψήφος και πως επιθυμεί να φτάσει στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Ιούλιο. 

Αν τελικά επικρατήσει στην προκριματική διαδικασία στην Καλιφόρνια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μια σειρά από υπερεκλέκτορες – συμπεριλαμβανομένων των ηγετών/ηχηρών ονομάτων που διακρίνονται εντός του κόμματος και των εκλεγμένων αξιωματούχων οι οποίοι είναι ελεύθεροι να στηρίξουν οποιονδήποτε υποψήφιο για την προεδρική υποψηφιότητα, ανεξάρτητα από την επικράτηση στην προκριματική εκλογική διαδικασία κάθε πολιτείας – να αποσύρουν την υποστήριξή τους στην Χίλαρι Κλίντον.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στο Δημοκρατικό Κόμμα κατά την υποψηφιότητα των Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα, όταν η «μεταστροφή» των υπερεκλεκτόρων, δεν έδωσε στην Κλίντον την ευκαιρία να βρεθεί στην τελική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.

Ο Μπέρνι Σάντερς, στις δημοσκοπήσεις, φαντάζει ως ο μοναδικός που μπορεί να επικρατήσει επί του επικίνδυνου Ντόναλντ Τραμπ, με τα νούμερα να του δίνουν ακόμα και 10 ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα. Ωστόσο, φαντάζει σχεδόν απίθανο να βρεθεί αντιμέτωπος μαζί του στις τελικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ορισμένα στατιστικά, δίνουν πως για να φτάσει ο Σάντερς στις 8 Νοεμβρίου και να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, θα πρέπει να λάβει το 67% των εναπομεινάντων αντιπροσώπων, πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο.

Το σίγουρο είναι πως η Χίλαρι, δεν θα επιτρέψει στον Μπέρνι, σαν άλλος Μπάρακ να την ανακόψει από την πορεία της προς τον Λευκό Οίκο.

Προσωπικά, θα παρακολουθήσω την εκλογική διαδικασία της Καλιφόρνια, με τεράστιο  ενδιαφέρον, ακόμα και αν οι δύο υποψήφιοι μοιραστούν τους 546 αντιπροσώπους και η Κλίντον κλειδώσει την υποψηφιότητά της.

Με πληροφορίες από Independent


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις