«Ποτέ δεν έκανα δηλώσεις που έθιξαν την Γενοκτονία ή τους Πόντιους. Εκτός κι αν αναφέρονται σε δηλώσεις μου οι οποίες επίτηδες παραποιήθηκαν και αλλοιώθηκε το νόημά τους, από τους γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους» δήλωσε ο Γ. Μπουτάρης, απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί στην πόλης της Θεσσαλονίκης εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, είχε κυκλοφορήσει βίντεο μερικών δευτερολέπτων το οποίο έδειχνε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να λέει για τον Κεμάλ ότι «χέστηκε αν σκότωσε ή όχι Έλληνες» και να εννοείται ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν τις μέρες εκείνες.

Η συνέντευξη όμως δόθηκε νωρίτερα, συγκεκριμένα 11 μήνες πριν στο πλαίσιο του Concordia Summit στην Αθήνα και οι δηλώσεις του δημάρχου δεν έχουν καμία σχέση με εθνικά ζητήματα.

Πράγματι, κατά τις δηλώσεις του ο δήμαρχος αναφέρει «χέστηκα αν σκότωσε Έλληνες ο Κεμάλ» όμως συνεχίζει «αυτό που ξέρω είναι ότι οι Τούρκοι τον αγαπάνε, και για τον ίδιο λόγο που εμείς επισκεπτόμαστε την ιερή για εμάς Κωνσταντινούπολη θέλουν να έρθουν εδώ»

Την προηγούμενη βδομάδα η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση ανέφερε «προειδοποιούμε πως άθλιες δημόσιες τοποθετήσεις, όπως αυτές του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλών άλλων, που τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, θα απαντηθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή την απαράδεκτη επίθεση στο πρόσωπο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, που καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή, με έκπληξη παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένες ενέργειες αρνητών που έχουν πρόθεση να υποβαθμίσουν τόσο το ζήτημα της Γενοκτονίας όσο και τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο συνολικά. Οι προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων, ακόμη και ορισμένων παροπλισμένων στελεχών του Οργανωμένου Ποντιακού Κινήματος, να συνδέσουν τις ποντιακές οργανώσεις με ακραίους πολιτικούς χώρους θα προκαλούσαν απλά γέλιο, αν δεν ήταν επικίνδυνες για την πορεία του αγώνα μας για Διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας.

Ξεκαθαρίζουμε πως το οργανωμένο ποντιακό κίνημα δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι ουδεμία σχέση έχει με ακραίους χώρους, ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσεταιριστεί ή να υπονομεύσει τον αγώνα μας. Ο αγώνας μας αυτός είναι ιερός και δεν προσφέρεται σε μικροπολιτική εκμετάλλευση από δυνάμεις αλλότριες προς τον ποντιακό σκοπό. Το γεγονός αυτό, αυτονόητο για όλους εμάς, αδυνατούν να κατανοήσουν περιφερόμενοι τσαρλατάνοι, που τυφλωμένοι από τις πολιτικές, κομματικές και ιδεολογικές τους παρωπίδες, ασχημονούν σε βάρος της μνήμης των Γενοκτονημένων μας προγόνων και όλων υμών των απογόνων των επιζησάντων της Γενοκτονίας.

Προφανώς η αυτοσυγκράτηση που επιδείξαμε τις ημέρες αυτές, οφείλεται στην προσπάθεια μας να αποφύγουμε την περαιτέρω πόλωση της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. Διαβεβαιώνουμε ωστόσο και προειδοποιούμε πως άθλιες δημόσιες τοποθετήσεις, όπως αυτές του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλών άλλων, που τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, θα απαντηθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Τοπαλίδης Χρήστος-Δημήτριος Γαλεγαλίδης Παύλος»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο Γ. Μπουτάρης εξέφρασε τη μεγάλη του έκπληξη για την ανακοίνωση, λέγοντας ότι «δεν αντιλαμβάνομαι σε τι αναφέρεται».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «εφόσον η Παμποντιακή Ομοσπονδία επιθυμεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη γι’ αυτόν τον λόγο, τότε πράγματι η Δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει – όπως και όλος ο κόσμος – τις παραποιημένες δηλώσεις μου κατ’ αντιδιαστολή προς τις πραγματικές δηλώσεις μου. Η επίθεση εναντίον μου επανέφερε στη δημοσιότητα την παλιότερη συνέντευξή μου στο σύνολό της –και όχι μόνο μια απομονωμένη φράση– και ο καθένας μπορεί να την δει ολόκληρη και να κρίνει».

«Η ανακοίνωση αυτή μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Διότι ήρθε περίπου 10 μέρες μετά την κοινή ανακοίνωση των τριών ποντιακών Ομοσπονδιών που καταδίκαζε την επίθεση εναντίον μου και διαχώριζε τη θέση του ποντιακού κινήματος από τα ακραία στοιχεία που μου επιτέθηκαν… Οπότε, δεν αντιλαμβάνονται τι έρχεται να εξυπηρετήσει και ποιος ο σκοπός της» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.