Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ευρω-ομάδων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει ότι για το πρώτο μισό της 5ετούς θητείας του προέδρου, την ηγεσία θα αναλάβει στέλεχος των Σοσιαλιστών, ενώ στο δεύτερο μισό θα τον διαδεχθεί μέλος του ΕΛΚ. Τα δύο κόμματα δεσμεύονται να υποστηρίξουν το ένα το άλλο στις ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν. Το έγγραφο που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Πίτερ Μίλερ υπογράφεται από τους τότε επικεφαλής των δύο κομμάτων, τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Η συμφωνία μοιάζει «φωτογραφική» για τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς και φαίνεται να… προβλέπει την παραίτηση του στα μέσα της θητείας του. Ο Σουλτς παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, με σκοπό να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, ενόψει και των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2017. Σύμφωνα με την Deutche Welle ο Σουλτς αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές. Ο Σουλτς εκλέχθηκε το 2014 με την στήριξη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, λαμβάνοντας 409 ψήφους.

Ωστόσο όπως αναφέρει το New Europe, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται πλέον αρνητικοί στο ενδεχόμενο να τηρήσουν τη συμφωνία και προωθούν την υποψηφιότητα του Τζιάνι Πιτέλα, με το επιχείρημα ότι όλα τα ανώτερα αξιώματα της Ε.Ε καταλαμβάνονται αυτήν τη στιγμή από δεξιούς πολιτικούς, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Πρόεδρος Κομισιόν) και ο Ντόναλντ Τουσκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Υποψήφιος των Συντηρητικών για την προεδρία θα είναι ο ιταλός Αντόνιο Τατζάνι, πρόσωπο που προκαλεί αντιδράσεις από τις υπόλοιπες ευρω-ομάδες. Ο Τατζάνι υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και αργότερα Βιομηχανίας υπό τον Μανουέλ Μπαρόζο, θητεία που συνοδεύεται με ερωτήματα αναφορικά με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των εκπομπών της Volkswagen. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιανουαρίου