Στην Ουκρανία αναφέρθηκαν 18 θάνατοι, ενώ τις τελευταίες ημέρες 500 άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με υποθερμία και κρυοπαγήματα.

Τα σχολεία στη χώρα παραμένουν κλειστά καθώς το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές αγγίζει ακόμη και τους -23 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, 17.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στα 1.500 καταφύγια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, οι 12 από τους νεκρούς ήταν άστεγοι και βρέθηκαν πεθαμένοι στους δρόμους.

Δέκα άνθρωποι, κυρίως άστεγοι και ηλικιωμένοι, έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, όπου η θερμοκρασία έφθασε τους -26 βαθμούς

Οι πολωνοί μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για περαιτέρω πτώση του υδράργυρου τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, τονίζουν ότι το θερμόμετρο μπορεί να πέσει στους -20 την ημέρα και στους -30 τη νύχτα.

Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν στη Ρουμανία. Στην ίδια χώρα οι αρχές ανέθεσαν σε τροφίμους φυλακών τον καθαρισμό ενός δρόμου που οδηγούσε σε καταφύγιο αδέσποτων σκύλων.

Τρεις θάνατοι εξ αιτίας του ψύχους καταγράφτηκαν στη Σερβία, ενώ αγνοούνται δύο ηλικιωμένοι. Ένας άνθρωπος πέθανε εξ αιτίας του ψύχους στην Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το Associated Press, τόσο στη Σόφια, όσο και στην πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγα, στήνονται καταφύγια που θα προσφέρουν θέρμανση και φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα στην Πράγα οι αρχές έστησαν σκηνές για περίπου 3.000 άστεγους. Στο μεταξύ, οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν προβλήματα στις σιδηροδρομικές γραμμές και καθυστέρησαν τις συγκοινωνίες.