Σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στα ορυχεία χρυσού της χώρας, οι εργοδότες είχαν κάνει μια πρόταση προηγούμενη εβδομάδα στο Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων (NUM), η οποία προέβλεπε την παροχή επιδομάτων και προαγωγών στους μεταλλωρύχους. Οι απεργοί όμως την απέρριψαν.
 
Σήμερα το Επιμελητήριο Ορυχείων αρνήθηκε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
 
Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο επεσήμανε: «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε νέες προτάσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «θα εξεταστούν άλλοι τρόποι για την επιστροφή στην κανονικότητα στα χρυσωρυχεία».
 
«Κάθε εταιρεία θα αποφασίσει σύμφωνα με την κατάστασή της. Μια λύση θα ήταν οι απολύσεις, καθώς οι απεργίες είναι παράνομες», δήλωσε η Ελίζ Στρίντομ, η οποία εκπροσωπεί το Επιμελητήριο στις διαπραγματεύσεις.
 
Το NUM από την πλευρά του επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στους εργοδότες επισημαίνοντας «την απογοήτευσή του που το Επιμελητήριο των Ορυχείων δεν αυξάνει την προσφορά του», ενώ κάλεσε τις εταιρείες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
«Οι απολύσεις δεν είναι λύση (…) και το μόνο που θα κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στη φωτιά», επεσήμανε το NUM, του οποίου την αρμοδιότητα αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο οι απεργοί μεταλλωρύχοι.
 
Πολλές εταιρείες εξόρυξης χρυσού, ανάμεσά τους η Gold Fields, η AngloGold Ashanti. η Harmony και η Village Main Reef, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγων των απεργιών των εργαζομένων.
 
Από τον Σεπτέμβριο πολλές δεκάδες χιλιάδες μεταλλωρύχοι έχουν παραλύσει την παραγωγή χρυσού στη Νότια Αφρική, η οποία εκπροσωπεί το 7% παγκοσμίως, καθώς εμμένουν στις διεκδικήσεις τους για μισθό 12.500 ραντ (1.100 ευρώ) τον μήνα. Ανάλογες διεκδικήσεις είχαν και οι μεταλλωρύχοι στο ορυχείο πλατίνας της Μαρικάνα, απ΄ όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις.
 
Η πρόταση των εργοδοτών είναι να υπάρξει αύξηση μισθών από τα 7.000 ραντ (620 ευρώ) που είναι τώρα στα 10.000 ραντ (890 ευρώ), σύμφωνα με το NUM.
 
Στο μεταξύ η Gold Fields, τέταρτη παραγωγός χρυσού, ανακοίνωσε σήμερα ότι η παράνομη απεργία που πλήττει από τις 9 Σεπτεμβρίου το ορυχείο KDC West έχει πλέον επεκταθεί στο ορυχείο KDC East.
 
Περίπου 8.500 εργαζόμενοι από τους συνολικά 12.400 που εργάζονται στο KDC East απεργούν, ενώ η παραγωγή έχει ανασταλεί στο ορυχείο. Στο ορυχείο KDC West απεργούν 11.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 15.000, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία προσθέτει ότι και το ορυχείο της Μπίατριξ, στο οποίο εργάζονται 9.000 άνθρωποι, έχει παραλύσει.
 
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου την Τετάρτη με τους κοινωνικούς εταίρους σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην αναταραχή.