Βασικός άξονας των μέτρων αυτών είναι η ανάπτυξη, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού.
 
Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του είναι μεταξύ άλλων τα εξής: 
Πρώτο, το Τμήμα Πολεοδομίας και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να εκδίδουν άδεια εντός τουλάχιστον 30 ημερών για έργα ανάπτυξης που εκκρεμούν.
 
Δεύτερο, να γίνει μόνιμο μέτρο η επανεπένδυση κερδών που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή.
 
Τρίτο, χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων.
 
Τέταρτο, θα προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για τη δημιουργία καζίνο.
 
Πέμπτο, αντί φόρου να μπει ένα τέλος πάνω στους τόκους καταθέσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
 
Έκτο, θα προωθηθεί σε συνεννόηση με τις τράπεζες επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.
 
Έβδομο, θα προωθηθεί η αναστολή καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος.
 
Όγδοο, άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους (αναλογία 70% με 30%).
 
Ένατο, μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Δέκατο, αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων.
 
Ενδέκατο, στοχευμένες παροχές προς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του ταμείου αλληλεγγύης και ανάπτυξης.
 
Δωδέκατο, θα αντιμετωπισθεί το θέμα των ενοικίων. Θα συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων το θέμα της μείωσης των ενοικίων «ώστε να μην υποχρεωθούμε να λάβουμε έκτακτα προσωρινά μέτρα».
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών, απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Σημειώνει δε πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ταυτόχρονα πως μέχρι το 2015 δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την Τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.
 
Για το φυσικό αέριο, ανέφερε πως θα πιεστεί η Noble να ξεκινήσει το ταχύτερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο επιβεβαιωμένες τις ποσότητες του οικοπέδου 12. Υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση του κεφαλαίου της Ενέργειας, όπως είπε και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασωθεί η εταιρεία, μέχρι τουλάχιστον τον Νοέμβριο , για να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση».
 
Παράλληλα με την απόφαση για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά τουλάχιστον 9,5%, η Κυβέρνηση προωθεί και την αδειοδότηση ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε να έχουν αυτάρκεια ενέργειας και να μην πληρώνουν καθόλου ρεύμα στην ΑΗΚ.
 
Το μέτρο με την αδειοδότηση φωτοβολταϊκής παραγωγής ενέργειας από επιχειρήσεις θεωρείται πολύ σημαντικό, καθώς σήμερα κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο και οι βιομηχανίες παραμένουν εγκλωβισμένες στα τιμολόγια της ΑΗΚ, που αποτελούν ένα από τα πιο μεγάλα κόστα τους.
 
Όπως είπε, οι μονάδες αυτές θα είναι επιχορηγημένες και το κόστος τους θα κυμαίνεται από €3.000 μέχρι €5.000, ανάλογα με τη χώρα εισαγωγής. Εντός 15 ημερών, όπως διαβεβαίωσε, αναμένει αποτελέσματα μετά από τις οδηγίες που έδωσε για να προωθηθεί αμέσως η απόφαση. Μια σειρά άλλα μέτρα αποφασίστηκε να προωθηθούν τάχιστα για να αντιμετωπίσουν επιθετικά την κατάσταση, αλλά για να αρχίσουν να εφαρμόζονται πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την Τρόικα, να υπογραφτεί το Μνημόνιο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και να εστιαστεί πλέον η προσοχή στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Προσπάθεια αποπροσανατολισμού οι κατηγορίες κατά συγγενικών μου προσώπων»

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγής»,  το οποίο ισχυρίζεται ότι εξ αγχιστείας συγγενείς του κυπρίου προέδρου φέρονται να μετέφεραν 21 εκατ. ευρώ  από τη Λαϊκή Τράπεζα στο εξωτερικό, στις 12 και 13 Μαρτίου.

«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή, δεν με εξαιρεί βεβαίως, και συνεπώς εάν το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο επιθυμούν την πλήρη διερεύνηση τυχόν ευθυνών μου, θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη δική μου συμβολή στο διορισμό ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα», αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι «ουδείς εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ως απλός πολίτης».

Επίσης, δηλώνει ότι την Τρίτη, όταν η Διερευνητική Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα καλέσει τον πρόεδρο και τα μέλη της «να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία, είμαι σίγουρος, ότι θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας».

Παράλληλα ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, ζητεί τη διερεύνηση των καταγγελιών για την απόσυρση εκατομμυρίων από συγγενικά πρόσωπα του κύπριου προέδρου.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρει πως εάν οι πληροφορίες ευσταθούν, «τότε εγείρεται μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Λιλλήκας σημειώνει ότι ακόμη «η φερόμενη εμπλοκή στενών συγγενικών προσώπων του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μεταφορά 21 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στο εξωτερικό, στις 12 και 13 Μαρτίου», πρέπει να τύχει άμεσης διερεύνησης και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια το συντομότερο δυνατό.
Η συγκεκριμένη περίπτωση, προσθέτει, πρέπει να διερευνηθεί από τη Γενική Εισαγγελία αλλά και από την Ερευνητική Επιτροπή, που έχει διορίσει το Υπουργικό, παρά τις περιορισμένες εξουσίες που αυτή διαθέτει.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, να απαντηθούν και τα πιο κάτω ερωτήματα:

-Ποιος έδωσε προνομιακή πληροφόρηση στα συγκεκριμένα πρόσωπα και στις εταιρείες τους για το επικείμενο κούρεμα καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας;

-Από ποιες πηγές προέρχονται τα εκατομμύρια που εμφανίζονται στους λογαριασμούς της συγκεκριμένης εταιρείας και κατά πόσον αυτά τα εκατομμύρια ήταν δηλωμένα στο Φόρο Εισοδήματος;

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κάλεσε την Ερευνητική Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος το δημοσίευμα και άλλες καταγγελίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Ο Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι, με δεδομένη την δημόσια παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, ότι γνώριζαν εκ των προτέρων, ότι ετίθετο ζήτημα «κουρέματος», το ΑKΕΛ απευθύνει έκκληση για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, όπως και εκείνης ότι και υπουργός της κυβέρνησης έχει μετακινήσει χρήματα στο εξωτερικό.
Σχολιάζοντας τέλος τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, ζήτησε να κατατεθούν οι κατάλογοι στη Βουλή, αλλά και στην Ερευνητική Επιτροπή.