Νωρίτερα, είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με εκπροσώπους των προσωρινών υπερθεματιστών για τη διευκρίνιση τεχνικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τις συναντήσεις με τους προσωρινούς υπερθεματιστές – οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη ΓΓΕΕ – ο υπουργός Επικρατείας, αφού τους συνεχάρη, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ στάθηκε στην ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

  • στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (επικαλέστηκε το άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
  • στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (ο κ. Παππάς επικαλέστηκε Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
  • στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στον ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με: τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι), το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου), τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500 τ.μ. και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο N. Παππάς υπογράμμισε ότι ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο υπουργός Επικρατείας, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ξεκαθάρισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει -στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού, όπως εκτίμησε, η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου θα αυξήσει σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο.
 

Φρένο στη μείωση της απασχόλησης


Σε δηλώσεις που έκανε αποχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Ν. Παππάς μίλησε για πολύ παραγωγικές συναντήσεις και πρόσθεσε «νομίζω ότι όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητά τους».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, επέμεινε επίσης ότι οι αποφάσεις της διοίκησης πρέπει να προχωρήσουν βάσει του σχεδιασμού. Ερωτηθείς για τους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών που δεν λαμβάνουν άδεια, ο Ν. Παππάς είπε ότι ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποφέρει από ραγδαία μείωση της απασχόλησης. «Για πρώτη φορά μπαίνει φρένο στη μείωση της απασχόλησης. Είναι υποκριτικό να μας επιτίθενται, ενώ για πρώτη φορά ο νόμος ορίζει αυστηρές προϋποθέσεις για την απασχόληση», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.