Την ίδια αυτή κρίσιμη ώρα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με ανακοίνωση καθοδηγεί το ποιμνίο της ως εξής: «(γ)ια τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο». Κανένα δε πρακτικό μέτρο δεν έχει μέχρι τώρα ληφθεί για τον περιορισμό των συναθροίσεων στις εκκλησίες και στους ορθόδοξους τόπους λατρείας. Ταυτόχρονα, πλήθος ιεραρχών πλειοδοτεί με δημόσιες δηλώσεις την μαζική χωρίς φόβο συμμετοχή των πιστών στις ορθόδοξες τελετουργίες. Η ιεραρχία παίρνει αυτή τη στάση απέναντι στη διαχείριση του κοροναϊού, παρ’ όλο που τα πρώτα 60 περίπου εγχώρια κρούσματα οφείλονται σε ανθρώπους, που επισκέφτηκαν τους άγιους τόπους, και τις συναναστροφές τους.

Τα επιστημονικά στοιχεία και τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι είμαστε μόλις δέκα πέντε (15) ημέρες πίσω από την Ιταλία στην εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. Στην Βόρεια Ιταλία η πανδημία έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση. Λόγω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων πέρα από κάθε προληπτικό έλεγχο οι διαθέσιμες νοσοκομιακές κλίνες έχουν εξαντληθεί και με κυβερνητική εντολή δίνεται προτεραιότητα σε ασθενείς νεαρότερης ηλικίας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους ανθρώπους, που οδηγούνται σε πνευμονία λόγω κοροναϊού, διατρέχουν τον κίνδυνο απλώς να πεθαίνουν στα κρεβάτια τους. Οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι βασικά σημεία συνάθροισης των ευάλωτων ομάδων της χώρας. Ο κοροναϊός μεταδίδεται και με σταγονίδια μέσω του αέρα. Την ώρα που κάθε άλλη συνάθροιση, ακόμη και νέων, ακόμη και για διασκέδαση, τείνει σε περιορισμό, η απερίσπαστη συνέχιση του εκκλησιασμού στήνει ιδανικές συνθήκες για χειρουργικά χτυπήματα του ιού στο πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας, που μπορεί να παράγει τα πιο βαριά περιστατικά υγείας και να καταλαμβάνει μαζικά τις σπάνιες κλίνες του εξαιρετικά αδύναμου λόγω νεοφιλελεύθερης λιτότητας Ελληνικού δημοσίου συστήματος υγείας.

Η πρόληψη κυριολεκτικά σώζει ζωές. Καθυστερεί την εξάπλωση, μειώνει την καμπύλη της πανδημίας και κατανέμει στον χρόνο τα βαριά περιστατικά, δίνοντας περιθώριο στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις έκτακτες περιστάσεις. Απέναντι σε απειλές επιβίωσης, όπως η σημερινή, ατομικές λύσεις έχουν πολύ περιορισμένο βεληνεκές. Κάθε κοινωνία πρέπει αναγκαστικά να στηριχθεί στους όποιους θεσμούς έχει, για να προχωρήσει. Η Ελληνική ιδιαιτερότητα φέρνει την κοινωνία μας σε συγκριτικά πιο αδύναμη θέση από άλλες κοινωνίες. Μπορεί ο κοροναϊός να είναι ένα φυσικό φαινόμενο, η διαχείρισή του όμως είναι κοινωνικό ζήτημα και, όπως όλα τα κοινωνικά ζητήματα, λύνεται με διεκδικήσεις και αγώνα. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνειδητά αναλαμβάνει την ευθύνη να ξαποστείλει ένα μέρος του ποιμνίου της εις κύριον. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας από άσκοπες εκθέσεις στην απειλή του ιού, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Ο μόνος συλλογικός τρόπος είναι να καταρρεύσει η σκοταδιστική στάση της Εκκλησίας υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης και να ανασταλούν οι εκκλησιασμοί μέχρι νεωτέρας.

 

H στήλη (φιλ≠) ελευθέρως παίρνει θέση σε ζητήματα επικαιρότητας από ριζοσπαστική σκοπιά. Η σύνταξη της στήλης γίνεται συλλογικά από τη συντακτική της ομάδα και είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Για αποστολή προτεινόμενων κειμένων προς δημοσίευση ή και επικοινωνία με τη συντακτική ομάδα της στήλης μπορείτε να μας αποστέλλετε e-mail στο [email protected]