Εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», περίπου 850 εργαζόμενοι δεν έχουν καταφέρει να λάβουν μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους. Μετά από πολυετή και επίπονο δικαστικό αγώνα, μία μερική δικαίωση επρόκειτο να έρθει στα μέσα Ιουλίου, μαζί με καταβολή χρημάτων στο δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Οι τράπεζες όμως, Πειραιώς και Alpha Bank, «ανέντιμα και καταχρηστικά» όπως καταγγέλλεται και παρά τις ήττες τους στα δικαστήρια, κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής, προσπαθώντας να καθυστερήσουν το μοίρασμα της πτώχευσης, ίσως και για μια πενταετία ακόμα. Στερώντας έτσι μία πολύτιμη οικονομική ανάσα από πολλές εκατοντάδες οικογένειες και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία και ΟΑΕΔ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τις Τράπεζες «ALPHA» και «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» να αναλογιστούν τις τραγικές συνέπειες των επιλογών τους σε βάρος των πρώην εργαζόμενων της ιστορικής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», οι οποίοι ταλαιπωρούνται επί εννέα ολόκληρα χρόνια με τους περισσότερους από αυτούς να παραμένουν άνεργοι και σε τραγική οικονομική κατάσταση. Η ενέργεια των τραπεζών να ανακόψουν τη διαδικασία απόδοσης στους εργαζόμενους τμήματος του πλειστηριάσματος από την πώληση του κτηρίου της εφημερίδας, εκτός από παντελώς αβάσιμη νομικά, μόνο με ακραία αναλγησία μπορεί να παρομοιαστεί, καθώς το μόνο που θα επιτύχουν οι τράπεζες είναι η καθυστέρηση στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων, η οποία μπορεί να φθάσει τα τέσσερα και πέντε χρόνια» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση:

«Καλούμε, επίσης, την Κυβέρνηση, σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι αποκλειστικά στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, όπου, ούτως ή άλλως, οι απαιτήσεις των εργαζομένων προηγούνται, να παρέμβει νομοθετικά, ώστε οι απλήρωτοι εργαζόμενοι να σταματήσουν να είναι ουραγοί στη διεκδίκηση των εσόδων από  εκποιήσεις περιουσίας των πιο πρόσφατα πτωχευμένων εταιριών.»

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του TPP:

Οι πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» σε τραπεζική ομηρία