«Αυτό είναι μόνο το ορεκτικό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
«Αν βρούμε περισσότερες δυνάμεις που μπορούμε να ενισχύσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα μας επιτρέψει να κάνουμε περισσότερα και θα μας εξουσιοδοτήσει να κάνουμε περισσότερα, όταν έχουμε ευκαιρίες», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
 
Ο Άστον Κάρτερ επέμεινε στο ότι η Ουάσινγκτον θέλει οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία να εμπλακούν περισσότερο στη μάχη εναντίον του ΙΚ. 
 
Η Άγκυρα δεν ελέγχει ουσιαστικά τα σύνορά της αφότου εμφανίστηκε αυτή η οργάνωση, σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. Οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να καταδιώξει τα πρόσωπα εκείνα που υποστηρίζουν το ISIS, πρόσωπα που «παρεισφρέουν στην Τουρκία», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 
 
Ο κ. Κάρτερ πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θέλει η Τουρκία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, «τόσο στον αέρα, όσο και επί του πεδίου», εναντίον του ISIS. «Χρειαζόμαστε εκείνη (την Τουρκία) να κάνει περισσότερα τόσο στο έδαφός της, ώστε να ελέγχει τα σύνορα, πράγμα που δεν έχει κάνει αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά» το ISIS, επισήμανε. 
 
«Θα θέλαμε να επιχειρούν τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος. Έχουν στόχο το PKK», πρόσθεσε.

Ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν εναντίον του ISIS

 
Νωρίτερα ο Κάρτερ διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναπτύξει ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων, ειδικευμένες – μεταξύ άλλων – στην κατάδειξη στόχων στο Ιράκ, προκειμένου να «βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά προοδευτικά και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία.
 
Οι ομάδες αυτές των Ειδικών Δυνάμεων, που κατά τον Κάρτερ θα αριθμούν περίπου 50 άνδρες, θα είναι σε θέση «εν καιρώ να διεξάγουν επιδρομές, να απελευθερώνουν ομήρους, να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συλλαμβάνουν ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο Κάρτερ στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επιχειρήσεις θα γίνονται όπου και όταν «βρίσκουμε ευκαιρίες», πρόσθεσε.
 
Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι οι νέες ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων που θα αναπτυχθούν θα επιτρέψουν την ταχύτερη συλλογή πληροφοριών, κάτι που θα «κάνει τις επιχειρήσεις μας πολύ πιο αποτελεσματικές».
 
«Θα πολεμήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα»
 
Εντωμεταξύ, ένοπλες οργανώσεις των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην ιρακινή επικράτεια και διεμήνυσαν ότι σε τέτοια περίπτωση θα πολεμήσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες.
 
«Θα κυνηγήσουμε και θα πολεμήσουμε οποιαδήποτε δύναμη των ΗΠΑ αναπτυχθεί στο Ιράκ. Οποιαδήποτε τέτοιου είδους μονάδα θα γίνει πρωταρχικός στόχος για τις οργανώσεις μας. Τους πολεμήσαμε στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να τους πολεμήσουμε ξανά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Κατάιμπ Χεζμπολάχ, Τζαφάρ Χουσάινι.
 
Εκπρόσωποι της οργάνωσης Μπαντρ, που υποστηρίζει το Ιράν, καθώς και της οργάνωσης Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ, έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.